Ineke zegt Het Maasland vaarwel en neemt na 44 jaar afscheid van het onderwijs

© De Limburger

Ze heeft zich naar eigen zeggen nooit laten afschrikken door regels. Ineke Lammers knokte zo Het Maasland voor elkaar, de school voor speciaal onderwijs die ze nu gaat verlaten.

Harry Lucker

Nu ze na 44 jaar afscheid neemt van het onderwijs, constateert Ineke Lammers dat haar visie na al die jaren nog altijd recht overeind staat. „In mijn stage viel het me op dat in het onderwijs veel op basis van autoriteit gebeurde. Dat kon volgens mij nooit de bedoeling zijn. Kijk naar de leerling zonder vooroordelen en luister echt naar wat die leerling te zeggen heeft”, vertelt de teamleider van Het Maasland. Lammers was werkzaam op een Lom-school toen de regering in 1998 besloot dat die vorm van onderwijs niet meer nodig was. „Maar wel voor mijn leerlingen”, zegt Lammers. Dus knokte ze met succes voor een vorm van onderwijs waarin leerlingen met bijvoorbeeld autisme, ADHD of andere gedragsstoornissen zich binnen een veilige omgeving konden ontwikkelen. Die plek werd Het Maasland, een school onder het dak van het Blerickse Blariacumcollege. „Een tweejarige opleiding zonder bovenbouw en dat is prima. We werken vanuit pedagogisch optimisme, sluiten aan op wat het kind kan. Van de leerlingen die hier twee jaar zitten stroomt 95 procent door naar het regulier onderwijs. We hebben leerlingen met nogal wat beletsels die vooral in het kind zelf zitten. Hier kan de leerling in alle veiligheid die beletsels duiden en bewust worden van wat er allemaal mogelijk is. Wij maken kinderen expliciet bewust van wie het is en wat het kan. Veiligheid wordt hier met hoofdletters geschreven.”

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee