'Terrorist Berlijn was kort na aanslag in Nederland'

© Daniel Romein

De Tunesische terrorist Anis Amri is na de bloedige aanslag in Berlijn mogelijk via Nederland naar Italië gereisd. Dit meldt de Italiaanse krant La Repubblica woensdag.

Redactie

Volgens Franse media is hij in Amsterdam op de bus naar Frankrijk gestapt. Hij nam de zogenoemde Flixbus vanaf station Sloterdijk naar Lyon. Die reis duurt zo'n vijftien uur. In Lyon kocht hij een treinticket naar Milaan.

SimkaartDe Italiaanse kranten La Repubblica en Corriere della Sera melden dat er in de tas van de man een telefoonkaart is gevonden die hij alleen zou kunnen hebben gekregen in Breda, Nijmegen of Zwolle. Daar werden ze gratis uitgedeeld. Vanuit een van die drie steden zou hij naar Lyon zijn gereisd. Zeker is dat hij daar een treinkaartje heeft gekocht naar Milaan.

Er is nog veel onduidelijkheid over de precieze route die de Tunesische Amri heeft afgelegd. De Nederlandse politie werkt volgens La Repubblica mee aan het onderzoek, onder meer samen met de Duitse politie. Lees ook: Terrorist aanslag Berlijn scheerde langs LimburgOpenbaar MinisterieHet Landelijk Parket laat weten dat de politie onderzoekt of Amri daadwerkelijk via Nederland is gereisd. Het Openbaar Ministerie wil verder geen mededelingen over de kwestie doen.Nieuwe bewakingsbeeldenIntussen heeft de Italiaanse politie ook nieuwe beelden van Amri vrijgegeven: het gaat om beelden van een bewakingscamera uit het station van Milaan, die genomen werden op 23 december, twee uur voordat agenten van de Italiaanse stad hem doodschoten. Op de beelden is de Tunesïer volledig in het zwart gekleed te zien, met een rugzak bij zich.

Anis Amri reed maandagavond 19 december met een vrachtwagen in op een kerstmarkt in Berlijn. Daarbij kwamen 12 mensen om het leven, tientallen anderen raakten gewond.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee