Stukje karton tussen de deur? Bel de politie

© Nieuwsblad

Op verschillende plaatsen in Brabant vonden bewoners tijdens de feestdagen een stukje karton tussen de voordeur. Niet zo onschuldig als het lijkt, zegt de politie.

Redactie

De politie kent het trucje dat de afgelopen dagen in Nederland wordt toegepast. “Door een stukje karton tussen de deur en de deurpost te steken, wil een inbreker controleren of bewoners voor langere tijd afwezig zijn. Als hij na een paar dagen terugkeert en het kartonnetje zit nog altijd op dezelfde plaats, weet hij dat de kans groot is dat hij zonder problemen de woning binnen kan gaan om te stelen. Is het kartonnetje weg, is er intussen iemand in huis geweest en weet hij dat hij niet zonder risico aan de slag gaat.”

“Het is trouwens een variant op andere technieken zoals een muntstukje rechtop tegen een deur plaatsen. Of een takje. Als het blijft staan, is de kans groot dat er in de afgelopen dagen niemand is thuisgekomen.”TilburgOnder meer in de buurt van Tilburg zijn de afgelopen dagen verschillende gevallen gemeld. De politie roept via sociale media op om alert te zijn en de politie te waarschuwen wanneer je een kartonnetje of takje aan jouw voordeur of die van je buren ziet.

Volgens de politie is de techniek mogelijk het werk van rondtrekkende dadergroeperingen. Als het trucje bekend is bij het grote publiek, verleggen ze hun werkterrein naar een andere regio of een ander land.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee