Kramer prolongeert titel op 5000 meter

© ANP

Sven Kramer heeft woensdag in Heerenveen zijn abonnement op de Nederlandse titel op de 5000 meter met een jaar verlengd. De dertigjarige topschaatser uit Friesland zegevierde op de eerste dag van de NK afstanden in een tijd van 6.14,17. Het zilver was voor Jorrit Bergsma, die finishte op ruime afstand van Kramer in 6.18,08. Douwe de Vries pakte brons met 6.18,51.

ANP

De top drie van het klassement kwalificeerde zich op dit onderdeel tevens voor de WK afstanden in februari in Zuid-Korea. Jan Blokhuijsen (vierde in 6.19,54) behoorde tot de verliezers in het goedgevulde Thialf.

Kramer reed in de zevende rit voornamelijk tegen zichzelf. Hij kreeg van Mats Stoltenborg (tiende in 6.28,49) al in de beginfase geen tegenstand. De titelhouder had ijsmeester Beert Boomsma vorige week na zijn officieuze baanrecord op de 3000 meter in Thialf (3.38,78) nog een nieuwe toptijd beloofd op de 5000 meter. Onder meer door de hoge luchtdruk in Heerenveen bleek een gedroomde verbetering van zijn baanrecord (6.09,65) echter niet mogelijk.

Kramer twijfelde kort na zijn race nog even of zijn tijd voldoende zou zijn voor titelprolongatie. In de achtste rit kon Blokhuijsen zijn grote ambities echter niet waarmaken. Ook Bergsma beet zich in de laatste manche stuk op de tijd van zijn Friese rivaal. Voor de olympisch kampioen op de 10.000 meter was het dit seizoen zijn vierde nederlaag op rij tegen Kramer op de 5000 meter.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee