Nu al 14.000 meldingen vuurwerkoverlast

© ANP

Oud en Nieuw is een feestje, maar niet voor iedereen. Gisteren waren er al 14.000 meldingen van vuurwerkoverlast. In Limburg knalt het vooral in Heerlen en Maastricht. Het aantal vuurwerkslachtoffers daalt al enkele jaren, en dat is goed nieuws. Maar als het aan de oogartsen ligt, wordt het consumentenvuurwerk toch snel verboden en kijken we voortaan naar centrale professionele vuurwerkshows.

Peter Bruijns

De dagen vlak voor de jaarwisseling zijn voor sommige mensen en dieren een hel. Hoewel vuurwerk pas op oudjaarsavond vanaf 18.00 uur mag worden aangestoken, kunnen veel jongeren niet zo lang wachten. Hier en daar zijn doffe knallen te horen. „Er zijn strenge regels voor het kopen en afsteken van vuurwerk, maar het is zo goed als onmogelijk die regels te handhaven. Daar zijn veel meer politiemensen en opsporingsambtenaren voor nodig, maar die capaciteit is er niet”, zegt Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP. Het Meldpunt Vuurwerkoverlast telde gisteren al 14.000 meldingen uit het hele land, waarbij in Limburg vooral de regio Parkstad met 289 meldingen en Maastricht met 207 klachten er met kop en schouders bovenuit staken. De overlast is opmerkelijk, omdat vuurwerk eigenlijk pas vanaf vandaag in de Nederlandse winkels verkocht mag worden. Voor veel mensen blijkt dat geen enkel beletsel om er al eerder mee aan de slag te gaan. Drie weken geleden werd al een man in Heerlen aangehouden die 250 kilo zwaar vuurwerk in huis had opgeslagen. Zijn vriend in Simpelveld bewaarde ruim 300 kilo. Illegaal vuurwerk thuis opslaan kan levensgevaarlijk zijn, zegt de politie. Dat wisten twee mannen in Hoensbroek, die vorig jaar 180 kilo illegaal vuurwerk in België hadden gekocht, ook.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee