Eindhovense 'jihadiste' wilde met Kerst thuis zijn

Helena S. in Bulgarije

Helena S. in Bulgarije© AD

De Eindhovense vrouw die in Bulgarije vast zit op verdenking van terrorisme, was op weg naar huis toen ze gearresteerd werd. Ze wilde Kerst vieren met haar ouders in Nederland, zegt haar vader.

Peter Groenendijk en Simon Rood

De 33-jarige Helena S. (roepnaam Lieke), die een dochter heeft, werd vorige week aangehouden toen ze per auto de Turks-Bulgaarse grens wilde oversteken. ,,Ze was op weg naar huis, we hadden haar graag hier gehad met Kerstmis,'' zegt haar vader thuis in Helmond. ,,Want wij missen haar ook natuurlijk.''De vrouw zit sinds haar arrestatie vast in Bulgarije, in afwachting van uitlevering aan Nederland. Het Openbaar Ministerie verdenkt haar ervan dat ze wilde afreizen naar Syrië, om zich daar aan te sluiten bij IS. Maar dat gelooft haar vader niet. ,,Mijn dochter was met andere dingen bezig dan IS. Wel met het geloof, maar niet zoals het nu naar buiten komt. Er komt een onderzoek en dan krijgen we alle antwoorden. Ik wil eerst haar verhaal horen.''

Bekenden omschrijven S. als een intelligente, impulsieve vrouw, die zich al vaker in bijzondere avonturen stortte. Zo streed ze in het verleden actief voor de rechten van homo's, en wierp ze zich al eens op het boeddhisme. Ze volgde twee studies aan de Universiteit Utrecht, maar maakte beide studies niet af. Daarna had ze een reeks verschillende baantjes, en begon ze een praktijk voor paramedische praktijken. S. werd al jong moeder; het meisje woont inmiddels bij haar vader.Lees ook: Bekeerde Eindhovense studente medische wetenschappen haalde IS nietIslamVorig jaar raakte S. in de ban van de islam. ,,Wanneer houdt het geweld door de westerse coalitie op?'', schreef ze dit jaar op internet bij een artikel over de oorlog in Syrië. Drie maanden geleden vertrok ze naar Turkije. Het OM denkt dat ze naar Syrië wilde reizen om zich bij IS aan te sluiten, en plaatste haar op de internationale opsporingslijst.

Maar S. strandde na een lange autorit in de Turkse provincie Hatay, vlakbij de grens met Syrië. Volgens de Turkse politie sloegen bewoners in het gebied alarm toen ze de vrouw alleen door het bos zagen lopen, in een gebied waar normaal geen vreemdelingen zijn. S. verklaarde bij de Turkse politie dat ze in het gebied was om de islam te bestuderen, en werd na een dag weer vrijgelaten. Het is niet duidelijk wat ze deed tussen dat moment en haar arrestatie in Bulgarije, vorige week.UitleveringHet Openbaar Ministerie in Den Bosch zegt om haar uitlevering te hebben gevraagd op grond van artikel 140 van het wetboek van strafrecht. Ze wordt verdacht van voorbereidingshandelingen om namens IS deel te nemen aan de strijd in Syrië. Of ze ook echt vervolgd zal worden, is nog niet duidelijk: het OM wil haar uitgebreid verhoren zodra ze is uitgeleverd aan ons land en neemt pas daarna een beslissing, aldus een woordvoerder. Voor de Bulgaarse rechter verklaarde S. vorige week dat ze 'wel moslim, maar geen terrorist' is. Ze is akkoord met uitlevering aan Nederland, maar het is onduidelijk wanneer dat gebeurt.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee