Tijd van last minutes helemaal voorbij: dit zijn de trends voor de zomer

© Jimmy Kets / HBVL

De tijd van de last minute is helemaal voorbij. ‘First minute’ is de nieuwe stra­tegie van de prijsbewuste vakantieganger. De grootste reisorganisator TUI noteert nu al 15% meer boekingen voor de zomer dan eind vorig jaar.

Paul Demeyer

Vroeger was het: wachten en nog eens wachten. En dan een week voor je vakantie je bestemming kiezen op basis van de last­minuteaanbiedingen. Vaak zakten die aanbiedingen tot de helft van de originele prijs.

Die tijd is voorbij, zegt reisspecialist Robrecht Willaert van Travel Maga­zine. “Er zijn haast geen last minutes meer. Zeker niet in Europa. Want sinds de aanslagen op toeristische plaatsen in moslimlanden raakt alles hier zeer snel volgeboekt.”

Vakantiegangers weten dat ondertussen ook. Het omgekeerde is nu bezig: steeds vroeger boeken. Bij TUI (onder meer JetAir, Sunjets, Vip ­Selection) noteren ze nu al 15% meer boekingen dan vorig jaar dezelfde periode. “Begin november gaven we ons zomeraanbod vrij en meteen stroomden de boekingen binnen”, zegt ­Pieterjan Rynwalt.KortingenVolgens Rynwalt laat de reiziger zich graag verleiden door de vroegboekkortingen. Dat kan gaan van een globale korting op de reis tot het gratis inchecken van de bagage of een goedkopere vlucht. Of de mogelijkheid om nu bijvoorbeeld al Spanje te boeken, maar later zonder bij­komende kosten om te boeken naar Portugal.VeiligVolgens Koen Van den Bosch van Thomas Cook speelt niet alleen het financiële voordeel. Vakantiegangers willen bijvoorbeeld exact dezelfde kamer als het jaar ervoor. Of ze willen absoluut een kamer met zeezicht, en dus spelen ze met een vroege boeking liever op veilig. ‘Het maakt dat veel mensen al in december hun zomervakantie boeken, terwijl ze daar vroeger hoogstens in januari aan begonnen te denken. Het online boeken versterkt die trend.’TrendsDe vroege boekingen tonen ook al de trends voor de zomer. “Mensen hebben nog steeds angst voor moslimlanden”, zegt Rynwalt. “Ook volgende zomer gaan we weer massaal op vakantie in Europa. De revival van Spanje gaat door. Maar nu vindt ook Griekenland aansluiting. Om de terugval te stuiten, heeft de Griekse ­vakantiesector voor volgende zomer de prijzen fors gedrukt.”

Reisspecialist Willaert doet nog een voorstel. “Wie heel veel waar voor zijn geld wil, gaat naar ­Turkije. Dat land zit sinds de aanslagen in het slop. ­Vorig jaar zijn daar prachtige vijf­sterrenhotels opengegaan, die helaas leegstaan. Die worden nu aan­geboden voor de prijs van drie­sterrenhotels. Dat valt te overwegen...”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee