Oudejaarsconference: Claudia de Breij of Javier Guzman?

© ANP

De oudejaarsconference geldt al sinds Wim Kan als een jaarlijkse prestigestrijd in cabaretland. Recensenten Arno Gelder en Stefan Raatgever vergelijken de twee meest in het oog springende eindejaarsvoorstellingen van dit jaar.

Arna Gelder en Stefan Raatgever

Claudia de Breij 

Wat was het voor jaar? We staan er niet goed voor in een wereld in een tijd waarin De Breij ‘de krant soms niet meer durfde te lezen’. In haar eerste oudejaarsconference slaat ze vooral een verzoenende toon aan. In een warm pleidooi voor positiviteit en ouderwetse barmhartigheid zoekt ze vooral naar het midden, want het lijkt wel of ‘boze mensen meer aandacht krijgen dan aardige mensen’. Welke grap herinneren we ons volgend jaar nog? Hilarisch is De Breijs ontleding van het Nationale hitteplan. Met een fijn mes fileert ze bureaucratische woordenbrij. Favoriet slachtoffer? De Breij verdeelt de grappen goed, maar deelt met het meeste plezier een pets uit aan VVD-fractieleider Halbe Zijlstra die vond dat RTL met zijn Roetpieten het Sinterklaasfeest vermoordt. „Roetpiet verhoudt zich tot Zwarte Piet als Zijlstra tot Geert Wilders. Het lijkt op het origineel, maar is het net niet.” Wim Kan-gehalte?Haar donkergetinte broekpak doet in de verte denken aan een smoking, maar dat is een van de weinige overeenkomsten met Kan. Zijn accent op politiek deelt ze wel. Er is vrijwel geen bewoner van het Binnenhof die geen grap krijgt. Zelfs aspirant- Kamerleden Jan Roos en Thierry Baudet krijgen een paar minuten, in een geestige Grace Jones-bewerking. Tevreden naar huis? Absoluut. Claudia de Breij maakt een glansrijk debuut. Haar voorstelling heeft een lagere grapdichtheid dan die van pakweg Youp van ’t Hek (volgend jaar weer aan de beurt). Maar op hem en op Herman Finkers uit 2015 heeft ze één ding voor: ze kan zingen. En dat blijkt handig in een jaar waarin zoveel rocksterren ons ontvielen. Claudia de Breij. Oudejaarsconference 2016. In het theater: t/m 31 december. Op televisie: 31 december NPO1, 22:00 uur

Javier Guzman

Wat was het voor jaar? Een jaar om je voor te schamen, meent Javier Guzman. Welke grap herinneren we ons volgend jaar nog? „Tijdens de Gay Parade werd een hoofdofficier van justitie geïnterviewd over de veiligheidsmaatregelen in verband met een mogelijk terreurdreiging. De man sprak de onvergetelijke woorden: ‘Wij letten vandaag op opvallend en afwijkend gedrag’, terwijl op de achtergrond een boot passeerde met 60 homo’s in het leer, zwaaiend met hun buttplugs…”Favoriet slachtoffer Een nek-aan-nekrace tussen Sylvana Simons en Donald Trump, ‘die veel te verbrande man met een fret op z’n hoofd die zegt dat de opwarming van de aarde niet bestaat’. Wim Kan-gehalte?Zijn T-shirt verruilt hij voor een smoking, maar zonder strikje en blote voeten in de lakschoenen. Javier blijft zichzelf. En gewoon een watertje uit de wijnkoeler. Tevreden naar huis? Meer dan. In zijn eerste oudejaarsconference deelt Javier Guzman soms zeer rake klappen uit. Hoog grapgehalte en sterke vondsten. Javier Guzman - Zonde(r) Voornemens. In het theater t/m 30 december. Op televisie: 31 december, RTL 4, 20.00 uur.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee