Baby Jasper stierf omdat hij lachgas toegediend kreeg in plaats van zuurstof

© Belga / Nieuwsblad

Er komt dan toch een proces over de dood van de acht maanden oude baby Jasper. De peuter stierf bij een routine-ingreep omdat hij lachgas in plaats van zuurstof toegediend kreeg. Beide leidingen waren bij de installatie van een nieuwe operatiekamer van een ziekenhuis in Knokke (België) verwisseld.

Redactie

De zaak loopt intussen al vier jaar. Nu heeft het gerechtshof in Gent beslist dat er een strafzaak komt. De anesthesist, het diensthoofd van de operatiekamer, de algemeen en technisch directeur van het ziekenhuis, het ziekenhuis zelf en het aannemingsbedrijf NV Heyer C&I (dat het toestel voor de verdoving in het operatiekwartier installeerde) zullen zich moeten verantwoorden voor onopzettelijke doding.

De acht maanden oude baby onderging in november 2012 een routine- operatie in een gloednieuwe operatiezaal van het ziekenhuis van Knokke-Heist. Jasper kreeg echter lachgas in plaats van zuurstof toegediend. Op één of andere manier waren de leidingen voor beide gassen in een nieuw toestel omgewisseld. Het jongetje belandde in een coma en overleed enkele dagen later.

Het onderzoek naar de dood van de peuter was al lang afgerond. Maar door allerlei procedures werd de zaak op de lange baan geschoven. Tot wanhoop van Jurgen Cottignie en Dominique Van Simay, de ouders van Jasper. Zij hebben zich altijd waardig gedragen in deze zaak maar werden stilaan wanhopig omdat niemand hier zijn verantwoordelijkheid opnam.

Nu is de knoop dus doorgehakt. Wanneer de rechtzaak begint, staat nog niet vast

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee