Boze machinisten en conducteurs willen woensdag werk neerleggen

© ANP

Boze treinmachinisten en conducteurs zijn van plan op woensdag 11 januari een 'landelijk groot werkoverleg' te houden in Utrecht. Naar alle waarschijnlijkheid leggen ze het werk aan het begin van de middag enige tijd neer, uit onvrede over onder meer de nieuwe dienstregeling.

Redactie

Een woordvoerder van de machinisten verwacht ,,een veelvoud" van de 400 à 500 NS'ers die meededen aan het vorige groot werkoverleg, eind oktober in Amsterdam. Ook voorziet hij aanzienlijke gevolgen voor het treinverkeer.

OntevredenVooral het rijden op vaste trajecten zorgt voor onvrede onder het NS-personeel. Het zou namelijk leiden tot concentratieverlies. De NS heeft nieuwe roosters toegezegd, maar dat duurt de machinisten en conducteurs te lang. De werkschema's komen voor de machinisten in april en voor de conducteurs in juni.

De rechter verbood vorige week een staking door machinistenvakbond VVMC. Toen wilden machinisten op vrijdagochtend, de laatste werkdag voor de kerst, het werk neerleggen. De rechter vond de staking toen nog te vroeg, omdat partijen nog in gesprek waren en de VVMC in haar brief niet duidelijk genoeg had gesteld dat er al sprake was van een ultimatum.

Volgens de rechter is de staking op dit moment nog te vroeg. Partijen zijn nog in gesprek en de machinistenvakbond VVMC had in haar brief niet duidelijk genoeg gesteld dat er al sprake was van een ultimatum. Daarnaast is er sprake van een risico voor de veiligheid als grote mensenmassa's op onder meer perrons bij elkaar staan.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee