Limburgse oliebollentest: Dit zijn de beste bollen van Limburg

Frank Smeets, winnaar van de oliebollentest van De Limburger

Frank Smeets, winnaar van de oliebollentest van De Limburger© Mitchell Giebels

© Harry Heuts

© Harry Heuts

© Harry Heuts

Frank Smeets, winnaar van de oliebollentest van De Limburger

Frank Smeets, winnaar van de oliebollentest van De Limburger© Mitchell Giebels

thumbnail: Frank Smeets, winnaar van de oliebollentest van De Limburger
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail: Frank Smeets, winnaar van de oliebollentest van De Limburger

Welke bakker wint de wedstrijd om de beste oliebol van Limburg? Welke oliebol verrukt het meest de mond? Aan de jury werden 34 verleidelijke schoonheden gepresenteerd. Bekeken, betast, besnuffeld en geproefd werden ze. Aan het eind kwam er een verrassende winnaar uit de bus.

Ray Simoen

Een bevriende bakker had hem moeten overhalen om mee te doen. En één keer moet de eerste keer zijn. Dus had Frank Smeets zich aangemeld voor de oliebollenwedstrijd, die deze krant dit jaar samen met vertegenwoordigers van de Limburgse bakkers zou verzorgen. 

Aan de wedstrijd deden 33 oliebollen mee, afkomstig van ambachtelijke bakkers en supers uit heel de provincie, van Blerick tot Margraten. En tot zijn eigen verrassing won Frank Smeets van Banketbakkerij-Lunchroom In de Kroon in Roermond  de eerste prijs. ,,Dit is erg mooi. Vooral ook omdat we in september ook voor de derde keer de prijs voor de beste Christoffeltaart van Nederland wonnen. Dit is een meer dan een ­geslaagd jaar”, zei de  52-jarige Smeets vanuit zijn bakkerij.

Frank Smeets, winnaar van de oliebollentest van De Limburger - Foto: Mitchell Giebels

Opa
Hij is de derde generatie van een banketbakkersfamilie. In 1926 begon zijn opa Hubert met de zaak, die nog altijd  In de Kroon heet en aan de Hamstraat in Roermond ligt. „Mijn winnende oliebolrecept is gebaseerd op dat van mijn opa. Ik heb het wel aangepast. Vroeger waren de oliebollen vet, nu niet meer. Van mijn opa heb ik ook geleerd veel aandacht te besteden aan de kwaliteit van de bakolie. Want dat is hoofdzaak. Daarnaast gebruik ik altijd eiwitrijk bloem, daar krijg je beter beslag van.”

Om zijn oliebollen voldoende frisheid mee te geven, gebruikt de kampioen van 2016 ook appels en rozijnen. ,,Belangrijk is ook dat je de rozijnen niet te lang laat wellen. Vocht geeft strepen in het beslag. Daarna moet je je beslag goed laten rijzen en  doorslaan zodat je geen gaten in je bollen krijgt”, zegt de bakker, die  ,,al meer dan 30 jaar in  het vak zit.” Smeets heeft alles op alles moeren zetten om de eerste prijs te winnen. Het verschil met de winnaars van het zilver Gommans/Fleuren en brons Peter Hagedoren was minimaal.

Zweven
Aan het eind van de wedstrijd bleek dat de bakkers  uit het noorden en midden van Limburg de betere bollenbakkers zijn. „Maar het niveau van de deelnemende bakkers blijft onverminderd hoog. De supers leggen het nog steeds af tegen de ambachtelijke bakkers, oordelen juryleden Miel Dusings ( 66) en Carlo Sinke ( 26). ,,Aandachtspunt blijft wel  dat bakkers hun beslag goed doorslaan voordat ze het bakken. Het maakt de oliebol zachter. Een goede oliebol zweeft als het ware. Fris en licht moet hij smaken”, meent de jury. 

Het testen van de oliebollen - Foto: Harry Heuts

De uitslagen:

EERSTE PLAATS:
Naam: In de Kroon, Roermond
Prijs: 0,95 euro

Een klassebol, die heerlijk weghapt, meent de jury unaniem. ,,Zo’n topbol gun je iedereen”, aldus jurylid Carlo Sinken. In alles blinkt deze bol van de 52-jarige Roermondse bakker Frank Smeets uit: mooi rond van vorm, knapperige korst en fris van geur. „Hiermee kun je het oudjaar smakelijk uitluiden”, meent keurmeester Miel Deusings. Op alle negen onderdelen van de oliebollentest scoort de oliebol van Franks Smeet goed tot zeer goed. Een gulle bakker is Smeets: de vulling is  royaal, fris en fruitig en aantrekkelijk van kleur, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. ,,Een ware kampioen.”

TWEEDE PLAATS:
Naam: Gommans/Fleuren, Sevenum en Maasniel 

Prijs: 0,90 euro

Met minimaal verschil werd de oliebol van het duo Gommans en Fleuren geklopt door ‘gouden’ Frank Smeets.  Vol lof was de jury over de ronde vorm van de bol, de aantrekkelijke goudbruine kleur en de  omvang ervan. ,,Beslist geen minibollen bakken deze heren.”  Ook is de vulling  goed verdeeld en riant,  maar ook weer niet overdadig. ,,Met kundige hand gemaakt. Top.” De geur en structuur van de binnenkant krijgen ook  hoge cijfers. Maar de bollen hadden volgens de jury goud kunnen winnen als de smaak  nog wat frisser en krachtiger was geweest. „Wat meer appel erin zou prima zijn.” 

DERDE PLAATS:
Naam: Peter Hagedoren, Hoensbroek

Prijs: 0,75 euro

„Een  lust voor het oog zijn ­Hagedorens oliebollen”, jubelt de jury.  Gelijkmatig van vorm. De vulling is goed verdeeld over de hele bol. De korst is mooi krokant en heeft de juiste dikte. „Dikke korsten zijn nogal eens taai, maar daar heb je bij deze bol totaal geen last van.”  Ook de structuur van de binnenkant van de bol verraadt een meesterhand. „En ze ruiken ook heerlijk.” Verbeterpunt is volgens de keurmeesters onder meer de buitenkant van de bol. „Die mag best wat minder donker zijn.”  En ook de smaak kan nog wat beter. „Droger, minder vochtig. Dan heb je echt  een topbol.” 

4. Thijs Koolen, Ell
5. Jan Linders, Pey
6. Ut Bruêdje, Blerick
7. Harrie de Warme Bakker, Heerlen
8. Ralph Broekmans, Meijel
9. Smits, Lottum
10. Peeters, Kessel
11. Iedereen buiten de top 10 eindigt automatisch op plek 11

Bekijk hieronder een kaartje met alle deelnemers aan de test, de uitslagen en het commentaar.

NB: Ook de winkelketens Jumbo en Lidl, met meerdere vestigingen in Limburg, werden onderworpen aan de test. Zij eindigden ex aequo op een elfde plaats. Het jury-oordeel:

Jumbo, 0,60  euro. 
Minibollen, die een vette geur hebben en droog smaken. „Volgende keer graag wat minder taai.”  

Lidl, 0,18 euro.
Vulling is goed, maar daarmee is alles wel gezegd van  deze bollen die te veel  kaneel bevatten.   

Jumbo spelt, 0,60 euro.
Erg kleine en donkere bollen, die van een broodmix gemaakt te zijn. Korst is taai en ruw. 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee