Miljoen gewonnen, maar toch heel gewoon gebleven

Print
Miljoen gewonnen, maar toch heel gewoon gebleven

De Heinseweg, sinds januari 2016 de goudkust van Sittard Afbeelding: Ermindo Armino

6131 BS: vier cijfers, twee letters die de Heinseweg in Sittard begin dit jaar elf miljonairs opleverden. Hoe is het de winnaars van de Postcode Loterij vergaan? „Je kunt je kont met goud behangen, maar wat schiet je daarmee op?”

Een doordeweekse dag, half december. De opritten van de tweeonder- een-kappers aan de Heinseweg in Sittard zijn gevuld met de auto’s van de bewoners. Net als in zoveel andere straten. Geen Ferrari’s. Geen Maserati’s of Rolls Royces. Wel opvallend veel nieuw blik, zo valt aan de kentekens af te lezen. Op de parkeerplekken aan de onbebouwde overkant van de straat staan ook op deze decemberdag bestelbusjes. Van een schilder, een stukadoor en een klusser. Op andere dagen hadden het de busjes van een keukenboer of aannemer kunnen zijn. Of de wagen van de woninginrichter, waarvan de chauffeur te kennen geeft dat hij geen navigatieapparaat meer nodig heeft om de Heinseweg te vinden.

Alarminstallaties
Datzelfde geldt hoogstwaarschijnlijk voor de leverancier van alarminstallaties. Afgaand op de metalen bordjes aan de woningen die waarschuwen dat het pand beveiligd is, heeft hij eveneens goede zaken gedaan. Misschien is het wel dezelfde firma die al op 1 januari van dit jaar folders in de brievenbussen gooit, op de dag waarop bekend wordt dat de bewoners van de Heinseweg de straatprijs van 22 miljoen van de Postcode Loterij mogen verdelen. Vijftien winnaars waarvan elf miljonairs
Vijftien winnaars telt de straat, onder wie elf miljonairs. Althans op papier. „Mijn moeder vertelt nog steeds rond dat haar zoon miljonair is”, grinnikt Jos Houben van nummer 14. De 54-jarige functioneel beheerder bij een school in Maastricht en zijn vrouw Jolanda krijgen op 1 januari voor de tv-camera een cheque met een bedrag van ruim een miljoen in handen gedrukt. „Maar miljonair ben ik nooit geweest. Het geld is netto overgemaakt.” 

Meevaller
Na aftrek van de kansspelbelasting resteert een bedrag van bijna 7,5 ton. Nog steeds een meevaller van jewelste, zeker voor de Houbens die jaren van tegenwind achter de rug hebben. Langdurige werkloosheid en daarna een baantje met flink lager salaris dan voorheen voor hem, ernstige gezondheidsproblemen voor haar. Het huishoudboekje kleurt in die periode rood, de schulden lopen op. Ze raken in gesprek met een zogeheten cashflowmanager van de bank. Zijn adviezen vallen grotendeels in vruchtbare aarde. 
Met uitzondering van de suggestie om een streep door het zakgeld van de kinderen te halen. De tip om de deelname aan loterijen op te zeggen wordt deels gevolgd. „We hebben alles opgezegd. Behalve...” 
 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu