Bekende naam duikt op in onderzoek naar aanslag kerstmarkt Berlijn

Print
Bekende naam duikt op in onderzoek naar aanslag kerstmarkt Berlijn

Afbeelding: Daniel Romein

Kreeg Anis Amri, de hoofdverdachte van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn op 19 december, hulp bij de aanslag? Dat proberen de speurders te achterhalen nu de naam van Bilal B., een man die eind 2015 al werd beschuldigd van het plannen van een terreurdaad, in het onderzoek opduikt.

Bilal B., een in Berlijn wonende Tunesiër, werd eind november 2015 opgepakt omdat hij ervan verdacht werd een “ernstig, opruiend misdrijf” voor te bereiden. De speurders waren getipt dat hij via een koerierdienst een tas springstof en wapens van Tunesië naar Duitsland had laten overbrengen. Wapens die hij zou gebruiken voor een aanslag in Dortmund, zo luidde het. Bij een huiszoeking in een moskee in Charlottenburg werden echter alleen honing en kruidenpasta aangetroffen in de tas.

Lees ook: Zo zoekt de politie een aanslagpleger

Bilal B., die ergens tussen de 23 en de 26 jaar moet zijn, werd na verhoor opnieuw vrijgelaten, maar nu duikt zijn naam opnieuw op in het onderzoek naar de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn, waarbij maandagavond 19 december twaalf mensen om het leven kwamen.

Drie dagen na de aanslagen vielen de speurders binnen bij diezelfde koerier. Hij ontkende elke betrokkenheid en verklaarde dat hij Bilal B. niet meer gezien had sinds zijn arrestatie in 2015. Hij verklaarde wel dat Amri en B. elkaar kenden. “Tijdens mijn verhoor hebben de speurders me foto’s getoond van wat er gebeurd was. Ik ben er zeker van dat Bilal erbij was”, zou de koerier verklaard hebben, aldus het Duitse Bild.

De politie heeft is nu een zoektocht naar Bilal gestart, besluit Bild.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →