Aanslag Istanbul: 39 doden en dader voortvluchtig

Print
Aanslag Istanbul: 39 doden en dader voortvluchtig

e politie in de Turkse stad Istanbul is op zoek naar de dader van de bloederige aanslag op een nachtclub. Afbeelding: Reuters / AD

De Turkse politie in Istanbul is met man en macht op zoek naar de schutter die vannacht rond 1.00 uur in nachtclub Reina 39 mensen doodschoot. De dader verwondde tijdens de aanslag ook 90 feestgangers.

Volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu zijn vier van de slachtoffers er slecht aan toe. Inmiddels zijn er 21 slachtoffers geïdentificeerd, van wie er vijftien of zestien uit het buitenland afkomstig zijn. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat er Nederlandse slachtoffers zijn gevallen bij de aanslag. Het consulaat in Istanbul houdt vinger aan de pols, aldus een woordvoerder. Later op de dag komen de Turkse autoriteiten waarschijnlijk met lijsten me namen van slachtoffers.

Ik zag dat een man naar binnen rende en twee of drie mensen begonnen te schieten - Ooggeuige schietpartij

Terroristische actie
Op weg naar binnen vermoordde de schutter een politieman en een burger om vervolgens in het wilde weg om zich heen te schieten. De autoriteiten gaan uit van een terroristische actie. Veel is echter nog onduidelijk, zoals het motief. Sommige bezoekers van de club spraken van meer daders, van wie er zeker een verkleed was als kerstman. Dit is echter nog niet bevestigd.

Een slachtoffer zegt tegen de BBC: ,,Ik stond met mijn rug naar de deur, toen mijn man ineens zei: 'Ga op de grond liggen'. Ik zag dat een man naar binnen rende en twee of drie mensen begonnen te schieten.'' De vrouw viel daarna flauw en kwam pas weer bij toen ze door hulpdiensten werd afgevoerd. ,,Ze schoten gewoon in het rond. Op de vloer lagen allemaal lichamen.''


Een slachtoffer wordt door ambulancemedewerkers afgevoerd. - Foto: AP

Reina
Reina is een populaire uitgaansgelegenheid voor zowel Turken als buitenlanders. Ooggetuigen zeggen dat er tijdens de jaarwisseling zo'n zevenhonderd bezoekers in de nachtclub waren. CNN Türk sprak van vijf- à zeshonderd aanwezigen. Het Franse persbureau AFP meldt dat bezoekers van het feest de zeestraat de Bosporus indoken om aan de schutter te ontkomen.

De Amerikaanse president Barack Obama sprak vanaf zijn vakantieadres in Hawaii zijn medeleven uit en bood de Turkse regering hulp aan. Tegen de Turkse krant Hurriyet zegt de eigenaar van Reina dat er extra veiligheidsmaatregelen waren genomen nadat Amerikaanse inlichtingendiensten waarschuwden voor een mogelijke aanslag. De Turkse regering heeft inmiddels verboden nog langer beelden en berichtgeving naar buiten te brengen over de aanslag. Volgens persbureau Bloomberg gebeurt dat 'om de onderzoeken niet in gevaar te brengen'.


Reina is een bekende nachtclub waar vannacht ongeveer 700 gasten waren. Foto: AFP

Aanslagen 2016
In het gebied rond de club is het volgens verschillende media druk met gepantserde politiewagens en ambulances. De nachtclub ligt in de wijk Ortakoy. 

Istanbul is de grootste stad van Turkije. Er wonen 14 miljoen mensen. In Istanbul en in de hoofdstad Ankara werden in 2016 verschillende aanslagen gepleegd door Islamitische Staat (IS) en Koerdische rebellen. Daarbij kwamen meer dan 180 mensen om het leven.

De aanslag komt op een moment dat Turkije net bovenop de mislukte coup van afgelopen juli probeert te komen. De laatste maanden is er een serie van dodelijke bomaanslagen geweest in onder meer Ankara. Wie er achter de aanslagen zit, is niet altijd duidelijk. IS en Koerdische militanten worden aangewezen als daders.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen