Getuige aanslag Istanbul: Ik zag mensen rond mij doodvallen

Print
Getuige aanslag Istanbul: Ik zag mensen rond mij doodvallen

Afbeelding: ANP

Fatih Kir, een negentienjarige Belg van Turkse afkomst, was afgelopen nacht aanwezig in nachtclub Reina in Istanbul en maakte de aanslag op het feestgebeuren van dichtbij mee. ,,Ik zag mensen rondom mij doodvallen", vertelt hij aan VTM Nieuws.

 

Kir was net aangekomen in de nachtclub in Istanboel met enkele vrienden toen de hel losbarstte. ,,We waren er net tien minuten en hadden net drank gehaald toen ik ineens schoten van een kalasjnikov hoorde. Er werd de hele tijd geschoten, ik zag mensen doodvallen", vertelt hij. 

Volgens Kir schoot de dader zeker een kwartier lang in het rond, waardoor minstens 39 doden vielen. ,,Ik heb één man gezien met een kalasjnikov. Ik stond net aan de ingang toen er werd geschoten", aldus Kir.

Kir zelf kon wegvluchten met enkele veiligheidsmensen. Zijn vrienden raakten lichtgewond in de mensenmassa, maar maken het vooralsnog goed. Fatih is wel sterk onder de indruk. ,,De mensen waren... Het was echt een ramp gisteren", klinkt het.

Bosporus
Ook Sefa Boydas kwam net aan in de nachtclub toen het geweld begon. ,,Net toen we onze plaats innamen bij de ingang, ontwikkelde er zich veel stof en rook. Er klonken geweerschoten", zei Boydas tegen persagentschap AFP.

Hij denkt dat het dodental nog kan oplopen vanwege de drukte bij de uitgangen. ,,Toen ik wegliep, vertrappelden mensen mekaar. Sommigen sprongen in de rivier de Bosporus om aan de dodelijke kogels te ontsnappen.” 

Lees ook: Aanslag Istanbul: 39 doden en dader voortvluchtig