Maat vol bij politie na belagen hulpverleners

Print
Maat vol bij politie na belagen hulpverleners

Afbeelding: ANP

De plaatsvervangend korpschef van de politie en de politievakbond ACP hebben zondag het geweld tegen hulpverleners tijdens oud en nieuw in scherpe bewoordingen veroordeeld. Plaatsvervangend korpschef Henk van Essen noemde ,,het te bizar voor woorden'' dat mensen er genoegen in scheppen hulpverleners te beletten anderen te helpen.

Deze jaarwisseling was 79 keer sprake van geweld tegen een agent. Bij de vorige oud en nieuw waren er 59 van dit soort incidenten. Ook het geweld tegen andere hulpverleners zoals brandweerlieden, ambulancepersoneel en beveiligers nam toe.

In Den Haag werd een politieman op het Kaapseplein aangereden. Hij ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis. Zijn collega's die hem wilden helpen, werden belaagd. Op sociale media uitten tal van agenten steunbetuigingen aan het adres van hun zwaargewonde collega.

Van Essen liet weten dat de stijging van het geweld tegen hulpverleners hem grote zorgen baart. ,,Het mag niet zo zijn dat de jaarwisseling wordt gezien als een vrijbrief om alle grenzen te buiten te gaan.''

Voorzitter Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP zei dat de agenten nu niet meer zitten te wachten op medeleven of mooie woorden. ,Er is eigenlijk al zoveel over gezegd en we hebben al zoveel geprobeerd en gedaan, maar het is weer misgegaan. De politiek moet nu echt actie ondernemen en ons de middelen bieden waar we iets mee kunnen.''

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) noemde het geweld tegen hulpverleners ,,onacceptabel''. Via Twitter sprak hij zijn waardering uit voor de inzet van de hulpdiensten. Teamchefs van van politieteam Segbroek in Den Haag reageerden geërgerd op de uitlatingen van de bewindsman. ,,Soms past het U meer om te zwijgen. Dat is Nu. Middelen om het werk te doen zijn ondermaats en geen politieke steun'', aldus de teamchefs. ,,Geen middelen, geen politieke ruggensteun. Geen waardering. Domme bezuinigingen. Kortom geen woorden maar daden.'' De chefs lieten ook nog weten dat drie van vier agenten, die betrokken waren bij de belaging nu ziek thuis zijn.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →