Met jarig Limburg 2017 in

Print
Met jarig Limburg 2017 in

Afbeelding: Katinka Hanselman

Genoeg teruggeblikt op het oude jaar. 2017 is begonnen en Limburg kan uitkijken naar een aantal grote gebeurtenissen, bijzondere primeurs en spannende evenementen. En misschien ook nog naar de viering van zijn eigen 150ste verjaardag.

Je hoort er geen hond over, maar op 11 mei bestaan ‘we’ 150 jaar. Het is dan anderhalve eeuw geleden dat bij ondertekening van het Verdrag van Lon den een einde kwam aan de situatie dat Limburg deel uitmaakte van zowel het Koninkrijk der Nederlan den als de Duitse Bond. Limburg werd definitief onderdeel van Nederland en dat moet gevierd worden. Vindt in elk geval het provinciebestuur dat daartoe een motie aannam.

Een feestje van niks, want er is nog niets geregeld. Limburgers doen er daarom goed aan zich te richten op zaken die dit jaar wél hout snijden.

Zo is de kans groot dat voor de tweede keer een Venlose politicus de Tweede Kamerverkiezingen gaat winnen en toch geen premier wordt. Als de opiniepeilers gelijk hebben, wint Geert Wilders (PVV), maar daarna wil niemand met hem in zee. Een eeuw geleden werd zijn stadgenoot Wiel Nolens met de Roomsch Katholieke Staatspartij ook de grootste: hij kon geen premier worden, omdat hij priester was.

Over priesters gesproken - dit jaar stopt bisschop Frans Wiertz. Hij wordt in december 75 en dat is voor bisschoppen het moment om met emeritaat te gaan. Maar al lang voor die datum zullen de discussies woeden over zijn opvolger. Wordt het een conservatieve hardliner als kardinaal Wim Eijk of stuurt de paus een nieuw type bisschop naar de Paredisstraat?

Verkeersinfarct

Voor meer Limburgers breekt er een laatste keer aan. Beppie Kraft zal op het Vrijthof in Maastricht voor het laatst een groot publiek toezingen. À propos Vrijthof - bier in glas is ook voorbij in Maastricht. Jaren wisten de carnavalsvierders hier het glas te handhaven, waar de rest van de provincie uit plastic bekers dronk. Maar dit jaar moeten ook de Sjengen eraan geloven. Sic tran sit gloria mundi in Maastricht.

De stad krijgt dit jaar ook nog eens het grootste verkeersinfarct van de provincie voor haar kiezen. Als in augustus de Noorderbrug grotendeels wordt vervangen door een nieuwe, kun je als automobilist je lol wel op. De stad mag zich daarna dan weer wel verheugen op de komst van de eerste Hudson's Bay naar Limburg. Het bijna 350 jaar oude Canadese warenhuis trekt in de voormalige V&D-vestiging.

Nog een primeur: Vaals voert het aan tal woningen voor studenten van de universiteit van Aken op tot bijna 900. Op een inwonertal van 9500 wordt Vaals, toe maar, percentueel in één klap de grootste studentenstad in de provincie.

Nog even terug naar carnaval: de componisten die liedjes maken voor het LVK kunnen de broekriem aanhalen. De organisatie staat in het najaar nog maar drie liedjes per componist toe. 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →