Vier kinderen gehandicapt door medicijn van mama

Print
Vier kinderen gehandicapt door medicijn van mama

inks Eliott en Eve, de kinderen van Nathalie Wéry en haar man. Rechts Robin, de zoon van Nathalie Raemdonck. Afbeelding: Guy Puttemans

Vier Belgische gezinnen dienen morgen een klacht in bij het gerecht in Hasselt omdat hun kinderen autistisch of gehandicapt zijn nadat de moeders tijdens hun zwangerschap een geneesmiddel tegen epilepsie innamen. De kinderen lijden allemaal aan neurologische stoornissen.

 

Robin (21) is autistisch. Zijn broer Jérôme (17) heeft het met zijn dysfasie lastig om woorden en zinnen te vormen. De tweelingzusjes Eve en Clémentine (15) en hun broer Eliott (13) lijden allen aan neurologische stoornissen. Een van de meisjes heeft daarenboven slechts één longslagader, Eliott ziet maar uit één oog en mist een nier.

Hun ouders hebben zich jarenlang suf gezocht naar de oorzaak van al die aandoeningen. Tot de moeders van de twee gezinnen vijf jaar geleden hoorden over de gevaren van de valproaatmolecule. Dat is een bestanddeel van het geneesmiddel dat ze allebei tijdens hun zwangerschap genomen hadden tegen hun epilepsie.

“De wetenschap kende het risico al lang, maar heeft het ons altijd verzwegen, ook toen wij ernaar vroegen”, zegt een van de moeders. Door een officiële klacht in te dienen, hopen de ouders erkend te worden. De gezinnen willen ook een slachtofferfonds, zoals in Frankrijk.

De Belgische minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) is in “de huidige budgettaire situatie” niet van plan zo’n fonds op te richten. Ze is echter wel te vinden voor het verplicht aanbrengen van een label op de verpakking van geneesmiddelen die valproaat bevatten, om vrouwen attent te maken op mogelijke risico’s bij inname tijdens de zwangerschap, en heeft daarover al een wetsvoorstel ingediend.

Lees hier het volledige verhaal

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →