Vrouw steekt Spaanse grens over met vluchteling in koffer

Print
Vrouw steekt Spaanse grens over met vluchteling in koffer

Afbeelding: EPA

Een Marokkaanse vrouw is gearresteerd, omdat ze heeft geprobeerd een vluchteling de Spaanse grens over te smokkelen in een koffer. De Spaanse Guardia Civil arresteerde de mensensmokkelaar in Ceuta, een Spaanse enclave naast Marokko op 30 december. De 19-jarige migrant wilde Gabon ontvluchten.

Meer dan 1.100 migranten hebben gisteren de hekwerken rond de Spaans Noord-Afrikaanse enclave Ceuta bestormd. Spaanse en Marokkaanse grensbewakers probeerden de massale grensoverschrijding te voorkomen. Daarbij zijn vijf Spaanse en talrijke Marokkaanse agenten gewond geraakt, volgens meldingen van Spaanse media.

De aanstormende migranten, veelal mensen uit Afrika, gedroegen zich georganiseerd en erg gewelddadig, volgens de autoriteiten. Het is uiteindelijk maar twee mensen gelukt over de hekwerken te klimmen en op Spaanse bodem terecht te komen. Zij moesten met verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.

Ceuta in Noord-Afrika is al zeshonderd jaar Portugees of Spaans grondgebied en ligt aan de Straat van Gibraltar, ongeveer 15 kilometer van de Spaanse kust verwijderd. Het stukje EU in Afrika wordt langs de 8 kilometer lange grens afgeschermd door een dubbele rij van 6 meter hoge hekwerken. Toch proberen vaak mensen die naar Europa willen die hekwerken te trotseren.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →