'Terreurverdachte had Nederland op het oog'

Print
'Terreurverdachte had Nederland op het oog'

Afbeelding: Istock

In Duitsland is een Syrische asielzoeker opgepakt, die IS zou hebben gevraagd om geld voor aanslagen. Volgens de Duitse politie was er een ,,niet nader uitgewerkt scenario voor een aanslag'' in Nederland, Duitsland, België en Frankrijk.

De arrestatie, die afgelopen zaterdag gebeurde in Saarbrücken, is vandaag bekendgemaakt. De verdachte is een 38-jarige man die in december 2014 naar Duitsland kwam. Hij vroeg vorige maand via de chatdienst Telegram aan iemand van IS in Syrië om 180.000 euro. Van dat geld wilde hij naar verluidt een voertuig kopen en dat volstoppen met ongeveer 500 kilo explosieven. Vervolgens zou hij de wagen op een menigte hebben willen inrijden. Er zijn geen aanwijzingen dat hij al een geprepareerd voertuig bezat.

De man zelf heeft tijdens verhoor toegegeven dat hij contact had met IS, maar hij zegt dat hij geen terroristische bedoelingen had.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →