'Dader Istanbul kwam uit Kirgizië'

Print
'Dader Istanbul kwam uit Kirgizië'

Het paspoort waarmee de vermoedelijke dader Turkije is binnengekomen Afbeelding: Turkse autoriteiten

De vermoedelijke dader van de aanslag op de nachtclub in Istanbul zou op 20 november vanuit Kirgizië per vliegtuig naar de Turkse stad zijn gereisd, samen met zijn vrouw en twee kinderen. Dat meldden Turkse media dinsdag.

 

Sommige media berichten dat het gaat om een 28-jarige man uit Kirgizië, die met zijn volledige naam wordt genoemd. Van officiële zijde is de identiteit van de mogelijke dader niet bekendgemaakt. Wel werd Kirgizië genoemd als een van de landen waar hij afkomstig uit zou kunnen zijn. De autoriteiten in Kirgizië onderzoeken de zaak.

Ook andere theorieën doen de ronde. Volgens de krant Habertürk blijkt uit onderzoek van de politie dat de schutter vanuit Syrië het land is binnengekomen. Hij zou in november naar de Turkse stad Konya zijn getrokken. De man reisde volgens de krant met zijn gezin om geen aandacht te trekken.

Habertürk citeerde ook een barman uit de nachtclub, die verklaarde dat de schutter enkele keren met explosieven gooide. Dat gaf hem mogelijk tijd om zijn geweer te herladen. Door de aanslag op nachtclub Reina kort na de jaarwisseling kwamen 39 mensen om het leven.

De schutter zou zijn wapen tijdens het bloedbad meerdere keren hebben herladen. Ook schoot hij op mensen die al gewond op de vloer lagen. Een bron binnen de veiligheidsdiensten zei tegen persbureau Reuters dat de man duidelijk al gevechtservaring had. ,,Mogelijk heeft hij jarenlang in Syrië gevochten.''