'Bij het parket zijn ze bang voor hun eigen baas'

Print
'Bij het parket zijn ze bang voor hun eigen baas'

Afbeelding: ANP

Er lijkt op het eerste oog weinig aan de hand binnen het Limburgse parket. Geen belangenverstrengeling en geen brede angstcultuur. Het OM in Limburg lijkt er goed van af te komen in het rapport van de Onderzoeksraad Integriteit Overheid. Maar schijn bedriegt.

De vaststelling dat er geen sprake is van een angst- en afrekencultuur in de gehele breedte van de organisatie, wil niet zeggen dat dergelijke gevoelens niet leven bij een deel van de medewerkers.

Verdeeld
In dit geval zijn de meningen sowieso sterk verdeeld. Zeven van de dertig ondervraagden gaven aan in een prettige sfeer te werken. Elf stonden er neutraal in. De overige twaalf, veertig procent dus (inclusief alle vier de willekeurig gekozen parketsecretarissen) verklaarden echter dat de arbeidsverhouding met de parketleiding min of meer verziekt is.

Bang voor de baas
Ze reppen van een directieve managementstijl. Van een wijze van communicatie die ten koste gaat van de mensgerichtheid. Van een toegenomen beheers-en controlezucht. Vrij vertaald: ze zijn bang voor hun eigen baas. Durven geen kritiek te uiten uit angst voor represailles. Voelen zich onveilig op hun eigen werkplek. Het feit dat zo’n groot deel van de geïnterviewde medewerkers dit zo ervaart, leidt tot een ‘zorgwekkende situatie’, vindt het OIO.

Ingrijpen
Ernstig genoeg om te adviseren om op korte termijn in te grijpen. Of, om met de woorden van de Onderzoeksraad zelf te spreken, substantiële maatregelen te nemen, gericht op het wegnemen van de arbeidsonrust en sociale onveiligheid die bij een deel van de medewerkers van het Limburgse parket leven.
 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee