'Bij het parket zijn ze bang voor hun eigen baas'

Print
'Bij het parket zijn ze bang voor hun eigen baas'

Afbeelding: ANP

Er lijkt op het eerste oog weinig aan de hand binnen het Limburgse parket. Geen belangenverstrengeling en geen brede angstcultuur. Het OM in Limburg lijkt er goed van af te komen in het rapport van de Onderzoeksraad Integriteit Overheid. Maar schijn bedriegt.

De vaststelling dat er geen sprake is van een angst- en afrekencultuur in de gehele breedte van de organisatie, wil niet zeggen dat dergelijke gevoelens niet leven bij een deel van de medewerkers.

Verdeeld
In dit geval zijn de meningen sowieso sterk verdeeld. Zeven van de dertig ondervraagden gaven aan in een prettige sfeer te werken. Elf stonden er neutraal in. De overige twaalf, veertig procent dus (inclusief alle vier de willekeurig gekozen parketsecretarissen) verklaarden echter dat de arbeidsverhouding met de parketleiding min of meer verziekt is.

Bang voor de baas
Ze reppen van een directieve managementstijl. Van een wijze van communicatie die ten koste gaat van de mensgerichtheid. Van een toegenomen beheers-en controlezucht. Vrij vertaald: ze zijn bang voor hun eigen baas. Durven geen kritiek te uiten uit angst voor represailles. Voelen zich onveilig op hun eigen werkplek. Het feit dat zo’n groot deel van de geïnterviewde medewerkers dit zo ervaart, leidt tot een ‘zorgwekkende situatie’, vindt het OIO.

Ingrijpen
Ernstig genoeg om te adviseren om op korte termijn in te grijpen. Of, om met de woorden van de Onderzoeksraad zelf te spreken, substantiële maatregelen te nemen, gericht op het wegnemen van de arbeidsonrust en sociale onveiligheid die bij een deel van de medewerkers van het Limburgse parket leven.
 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen