'Geen monster maar een lieve stiefvader, en nu dood'

Het winkelcentrum in Maastricht waar Bekim Hasani vlak na zijn arrestatie overleed.

Het winkelcentrum in Maastricht waar Bekim Hasani vlak na zijn arrestatie overleed. © De Limburger

Het beeld rond de bij zijn aanhouding overleden Macedoniër Bekim Hasani is eenzijdig, vindt zijn weduwe Gerty. Om die reden wil ze, via haar advocaat, vertellen wat er aan Bekims dood voorafging.

Sjors van Beek

Het ‘gesprek’ met de Meerssense Gerty vindt plaats via haar advocaat, Hakan Külcü. De weduwe van de overleden Macedoniër Bekim Hasani heeft haar kant van het verhaal gedetailleerd gedaan bij de Sittardse strafpleiter, met het verzoek het wereldkundig te maken. Want Bekim Hasani, die op 20 december het leven liet bij zijn arrestatie in het Maastrichtse winkelcentrum Brusselse Poort, was niet het ‘kwaadaardige’ monster dat sommigen nu in hem menen te zien, noch een simpele asielzoeker. ‘Hij was een liefdevolle, loyale, vriendelijke man en een lieve stiefvader’, aldus weduwe Gerty. Verhalen over drugsgebruik noemt ze ‘pertinent onjuist’.

Maar de laatste maanden van zijn leven had Bekim psychische problemen. En die zijn, in de ogen van de weduwe, onderschat óf bewust genegeerd. ‘Want Bekim was niet verzekerd en misschien hebben de autoriteiten gedacht: opname wordt te duur, we kunnen hem beter het land uit zetten’. Een vergaande, bittere hypothese, erkent advocaat Külcü volmondig. Maar de signalen dat Bekim hulp nodig had waren veelvuldig en ondubbelzinnig, vindt ook hij. ‘En het is alarmerend en angstwekkend dat er geen opname heeft plaatsgevonden’.

Bekims laatste levensfase, zoals weergegeven door de weduwe, begint in feite in november. De 35-jarige Bekim - etnische Albanees - geboren in het voormalige Joegoslavië en in het bezit van de Macedonische nationaliteit, was uitgeprocedeerd asielzoeker in België. In 2011 kreeg hij een relatie met de Nederlandse Gerty. In augustus 2012 trouwden ze en woonden een tijd in België voordat ze zich op een camping in Meerssen vestigden. Hun huwelijk werd in 2013 door Nederland erkend.

Desondanks wees België Bekim in 2016 uit. In september ging Bekim naar Macedonië. Op de terugweg naar Nederland, begin november, ging het voor het eerst mis, aldus de weduwe. Bekim belde vanuit Duitsland, gestrest, gejaagd, hij vertelde dat ‘er mensen waren die hem wilden doden’.

Thuis aangekomen kreeg hij steeds vaker waandenkbeelden. Gerty zag hoe hij tegen de keukenkastjes praatte en zei dat hij ‘met zijn oom sprak’. Bekim at slecht, sliep nauwelijks nog en raakte steeds gestrester. Hij ging met een hamer lopen om zich te verdedigen tegen zijn ‘achtervolgers’.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee