'Ze staan in de bouwmarkt te huilen'

Ad (links) en Stef Lelieveld sluiten hun doe-het-zelfzaak in Sittard, die hun lust en hun leven was. Een klant wenst hen sterkte.

Ad (links) en Stef Lelieveld sluiten hun doe-het-zelfzaak in Sittard, die hun lust en hun leven was. Een klant wenst hen sterkte. © Peter Schols

Na 38 jaar sluit bouwmarkt Formido in Sittard. Behalve hordes koopjesjagers doen emotionele vaste klanten de zaak aan. Tien banen gaan verloren door het ‘moeilijke besluit’.

Erwin Schmidt

Ondernemer Stef Lelieveld (48) heeft regelmatig de tranen in de ogen staan, terwijl hij meerdere klanten tegelijk van dienst probeert te zijn tijdens de dit jaar begonnen opheffingsuitverkoop van zijn Formido-vestiging aan de Rijksweg-Zuid.

Tien banen gaan door het besluit verloren, inclusief die van hemzelf. „Er zitten mensen bij die hier op hun zestiende stage kwamen lopen en hier nu al vijftien jaar werken”, zegt Stef. Hij kan niet onder woorden brengen hoe moeilijk het was hen te vertellen dat het ophoudt. „Ik ga er alles aan doen hen te helpen ander werk te vinden”, belooft hij, als weer een klant hem aanschiet om advies.

Sinds de vrouw van Stef, Irene, zondag op Facebook een emotionele oproep deed aan klanten hen snel van de voorraad af te helpen, loopt het storm. ‘Wanneer de uitverkoop goed gaat, hoeven we ons huis niet te verkopen en redden we het wel’, schreef ze. Stef zegt altijd alles in zijn zaak geïnvesteerd te hebben en verkoop van de voorraad is nodig om er schadevrij uit te komen. Aan de oproep wordt massaal gehoor gegeven. „Er waren maandag zelfs opstoppingen voor de zaak”, vertelt Stef. Hij noemt de reacties van veel vaste klanten ‘hartverwarmend’. „Sommigen staan in de zaak te huilen.”

Een klant uit de wijk Beekdal wacht geduldig bij de zagerij op hulp. Hij schudt het hoofd. „Er is nu helemaal niks meer in het zuiden van Sittard. De Albert Heijn is hier weggejaagd en het wijkwinkelcentrum dat hier zou komen, komt er niet meer. Ik begrijp helemaal niets van het beleid van de gemeente”, zegt hij.

Stefs vader Ad, die 38 jaar geleden elders in Sittard de Formido begon, helpt nog steeds mee in de zaak. Samen met zijn zoon heeft hij jarenlang geprobeerd te voorkomen dat de Duitse multinational Hornbach in Geleen mocht uitbreiden. Maar anderhalf jaar geleden ging die megazaak bij Gardenz toch open.

„Het ligt niet aan Hornbach an sich dat wij nu sluiten”, onderstreept Ad. „Het moederbedrijf van Formido is groot genoeg om grootschalig te kunnen inkopen en prijzen laag te houden.” Maxeda, waar Formido onder valt, telt 376 winkels in de Benelux. „Het probleem is dat er nu te veel winkels in dezelfde branche in deze regio zitten”, legt Ad uit. De kleine zelfstandige franchisenemer is de eerste die het niet meer redt. Geprobeerd is de zaak te verhuizen naar een plek waar de markt minder gespannen is. „Maar dat is niet op tijd gelukt.”

Ad gaat met pensioen als de zaak in maart dicht gaat. Stef weet niet wat hij gaat doen. „Daar heb ik nog niet over nagedacht. Maar ik heb zoveel hartverwarmende reacties gekregen van leveranciers, klanten en bedrijven uit Sittard die vragen of ik eens kom praten... Echt, ongelooflijk.”

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee