Aantal moorden weer gedaald

© ANP

Het aantal moorden en gevallen van doodslag in Nederland is opnieuw gedaald, tot een laagterecord van 109 vorig jaar. Dat zijn er zes minder dan in 2015, volgens de woensdag verschenen 'moordlijst' die het weekblad Elsevier sinds 1992 jaarlijks bijhoudt.

ANP

De maker van de moordlijst, misdaadverslaggever Gerlof Leistra, schrijft de verdere daling toe aan de minder grote gewelddadigheid van het drugsmilieu, de afname van het aantal heroïneverslaafden en de opkomst van internet.

Hij wijst erop dat het aantal heroïnejunks van 29.000 in de jaren negentig is afgenomen tot circa 3500 nu. De harde drugscriminaliteit bij Perron Nul in Rotterdam en op de Zeedijk in Amsterdam is vrijwel verdwenen, met gevolgen voor het aantal levensdelicten.

Ook wijst Leistra erop dat mensen door de opkomst van internet vaker binnenblijven en daardoor minder risico lopen slachtoffer te worden van een levensdelict. Als derde verklaring noemt hij de vergrijzing: bejaarden plegen minder geweldsdelicten dan jongeren.

Het laagterecord sinds 1992 past niet in het beeld dat het publiek heeft van moorden en doodslag in Nederland. ,,Liquidaties krijgen buitensporig veel aandacht in de media en de publieke opinie heeft daardoor de indruk dat er van alles aan de hand is'', zegt Leistra.

Opvallend is wel dat in Amsterdam het aantal geweldsdoden steeg van vijftien in 2015 naar 22 vorig jaar. In Rotterdam daalde dat aantal juist, van twaalf naar acht. Dat is volgens Leistra gedeeltelijk toeval en een kwestie van stuivertje wisselen, maar hij prijst tevens de Rotterdamse korpschef Frank Paauw ,,die erbovenop zit''.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee