Nieuw orgaan in het menselijk lichaam ontdekt

© Het Nieuwsblad

Een Ierse chirurg heeft een nieuw orgaan in het menselijk lichaam ontdekt. Het gaat om het mesenterium, een plooi van het buikvlies dat nu een orgaan op zich blijkt te zijn. “Deze vondst opent een heel nieuw gebied voor de wetenschap”, luidt het.

Het Nieuwsblad

Het mesenterium of darmscheil was eerder bekend als een plooi van het buikvlies die over de darmen hangt en dient als ophangbord voor de darmen en andere organen in de buikholte. De Ierse chirurg J. Calvin Coffey van het universitair ziekenhuis van Limerick heeft nu echter ontdekt dat het mesenterium een orgaan op zich vormt en deel uitmaakt van ons spijsverteringsstelsel.

Hoewel de functie ervan voorlopig nog onduidelijk is, “opent dit wel een heel nieuw gebied voor de wetenschap”, aldus Coffey, wiens vondst gepubliceerd werd in het toonaangevend wetenschappelijk vakblad The Lancet.

“Op dit moment hebben we de anatomie en de structuur van het orgaan bepaald. De volgende stap is de functie. Zodra je de functie begrijpt, kan je zien als er iets misloopt. Vervolgens kan je ziektes vaststellen. En dan kan je met nieuwe behandelingen komen.”

Leonardo Da Vinci‘Gray’s Anatomy’, ’s werelds meest bekende anatomielesboek, werd intussen geüpdatet met de nieuwe definitie van het mesenterium. Daarmee komt het totaal aantal organen in het menselijk lichaam op 79.

Het mesenterium werd voor het eerst beschreven door Leonardo Da Vinci in 1508 om vervolgens eeuwenlang genegeerd te worden. Tot nu.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee