CIA-ondervrager Saddam Hoessein: De VS moet zich schamen

© AD

De Verenigde Staten moeten zich schamen over hun inval in Irak. Dat zegt John Nixon tegen de BBC. Hij was in 2003 de CIA-specialist die dictator Saddam Hoessein dagenlang ondervroeg.

AD

Tijdens de verhoren werd volgens Nixon duidelijk dat Hoessein nooit plannen heeft gehad aanvallen met chemische wapens uit te voeren. Ook bleek uit de ondervragingen dat Irak geen massavernietigingswapens meer had.

John Nixon heeft een boek geschreven over zijn ervaringen. In Debriefing the President: The Interrogation of Saddam Hussein beschrijft Nixon dat de Amerikaanse regering alles behalve blij was met zijn bevindingen. ,,We werden gezien als een mislukking."

Nixon trekt in zijn boek fel van leer tegen de toenmalige president George W. Bush. De president hoorde alleen maar wat hij wilde horen, zegt Nixon. Bush stond buiten de realiteit en werd omringd door ja-knikkers, aldus Nixon.

De CIA-ondervrager vertelde verder tegen de BBC dat Hoessein een man van ongelofelijke tegenstellingen was. ,,Hij had humor, was charmant en heel beleefd, maar kon ook in woede uitbarsten en was extreem argwanend."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee