Vraagtekens rond IS in het vakantiepark

Print
Vraagtekens rond IS in het vakantiepark

Afbeelding: Mitchell Giebels

Wat heeft een sympathisant van terreurbeweging IS te zoeken in een bungalowpark in Vaals? Als hij er al geweest is. Een reportage over een bericht dat vooral mist creëert.

Het begint met een tweet. Van Eliot Higgins, het brein achter online burgerjournalistenforum Bellingcat. De voormalig boekhouder heeft zich van achter zijn computer in relatief korte tijd ontwikkeld tot een bijzondere bron van informatie over Syrië, IS en de uit de lucht geschoten MH17. Onomstreden zijn Higgins en Bellingcat niet, maar wie door het internet af te struinen de locatie van de video’s van onthoofder Jihadi John weet te traceren, schuif je niet zo maar terzijde. Higgins vraagt dinsdagavond laat op Twitter om hulp. Hij heeft een foto geplaatst. Een foto van de omgeving van de verblijfplaats van een IS-sympathisant. Uit de reacties wordt binnen het uur duidelijk dat het om bungalowpark Hoog Vaals van Landal zou gaan. 

Ook bij Landal krijgen ze er nog diezelfde avond lucht van dat ze op internet worden genoemd. Voor Theo de Koning, landelijk directeur van de Landal-keten aanleiding om zelf de telefoon te grijpen en de politie te bellen. Ook de gemeente Vaals wordt ingelicht. Voor alle zekerheid laat De Koning zijn eigen veiligheidsmensen een extra ronde over Hoog Vaals maken. „Meer konden we niet doen. Het enige dat we op dat moment wisten, is dat ons park werd genoemd in reacties op de vraag van die meneer Higgins.” 

Het park is in diepe rust. Dat geldt niet voor de in het duister tastende De Koning. Hem wacht een slapeloze nacht die wordt gedomineerd door vragen. Wie heeft de foto gemaakt, wanneer is-ie geschoten, verblijft er inderdaad een IS-sympathisant op het park? Wie van de gasten zou het dan kunnen zijn? En voor de directeur van een rits bungalowparken misschien wel de belangrijkste vraag: lopen zijn gasten en zijn personeel gevaar? 

In de ochtend reist hij spoorslags vanuit Utrecht naar Vaals. Om zijn gasten gerust te stellen, de pers te woord te staan en de politie van dienst te zijn. De als altijd weinig subtiele website Geen Stijl gooit op woensdagochtend extra olie op het vuur door te melden dat ‘een IS-fanboy’ in Vaals verblijft. Daarbij meteen verwijzend naar mediaberichten uit 2015 die reppen over ergernis over de vele Arabische gasten van het park en naar nieuwe informatie die Bellingcat nog zal openbaren. 

Ook andere media beginnen vragen te stellen. Intussen is de politie bezig met het onderzoek. Zo maakt ze zelf bekend via Twitter. Voornamelijk om te laten weten dat ze de tip natrekt en om te laten zien dat ze op de hoogte is van wat er op het net wordt geroepen. Terrorismedreiging is nu eenmaal een heikel thema vandaag de dag. 

Op Hoog Vaals is geen agent te bekennen. Het onderzoek richt zich in eerste instantie op het natrekken van de betrouwbaarheid van de Bellingcat-info. En op de gastenlijsten, zo ‘verraadt’ directeur De Koning. Er is kennelijk geen reden om het park ondersteboven te halen. Het vermoeden dat de IS-sympathisant nog steeds daar verblijft, is daarvoor te dun. En dat wordt nog dunner als blijkt dat de door Higgins geplaatste foto niet recent is. 

 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu