Pas op je hoofd, daar komt de terror-oehoe

Print
Pas op je hoofd, daar komt de terror-oehoe

Afbeelding: Thinkstock

Maastricht - Twee dode katten en een - mislukte - aanval op zes hondjes. Wordt de Maastrichtse wijk Wolder geplaagd door een terror-oehoe? „Ik ga daar in ieder geval nooit meer wandelen”, zegt Marjan Habets.

Ze heeft er slecht van geslapen, vertelt Marjan Habets. Telkens weer doemt dat beeld op van die grote vogel die een snoekduik neemt in de richting van haar hondjes. „Dan zie ik weer die grote, oranje ogen van dat beest die me aanstaren. Ik heb hysterisch staan schreeuwen en dat heeft die oehoe uiteindelijk weggejaagd”, zegt ze. Haar man Theo Fooij kan dat alleen maar beamen. Hij liep enkele meters achter haar, toen de roofvogel opeens vlak voor hun chihuahua’s en jack russells neer dook. „Ik was verpopzakt. Dat beest scheerde over het hoofd van Marjan, het was angstaanjagend. We hebben allebei met open mond gestaan. Wat is dit? 
Het duurde maar een paar seconden, toen vloog de oehoe weg. Ik stond te trillen op m’n benen.” 

Het incident gebeurde in het buitengebied van Wolder, vlak bij het Millenniumbos op de Cannerberg, waar het Maastrichtse koppel graag met de honden wandelt. „Ik hoorde geritsel, dacht nog: dadelijk springt er een man uit de bosjes”, zegt Marjan Habets. „Maar het was een oehoe, zo groot als een kleuter, die opeens voor m’n voeten stond. Klauwen zo groot als een hand. Die vogel had het duidelijk voorzien op een van onze hondjes.”

„Onze dieren zijn keffertjes en beginnen om het minste of geringste te blaffen. Maar nu waren ze muisstil. Alsof ze instinctief wisten: dit is foute boel”, vult haar man aan. „Ik ben een echt natuurmens. Kan genieten van de vossen, buizerds, haviken en spreeuwen die we tijdens onze wandelingen spotten, maar die oehoe heeft me heel bang gemaakt. Die hoef ik nooit meer te zien. Ik ben me echt doodgeschrokken. Ik ga daar ook nooit meer wandelen”, zegt Habets. 

Woldenaren praten sinds het incident over een terror-oehoe, weet Harrie Kerckhoffs van het digitale wijkblad aangenaamwoldercampagne. nl. „Maar van paniek is geen sprake”, meldt hij. Buurtbewoner Ruben L. Oppenheimer zegt dat er al twee katten half opgevreten zijn gevonden in de velden van Wolder, die mogelijk het slachtoffer zijn van de oehoe. „Eentje heb ik zelf gezien, dat was geen fijn gezicht. Ik ben blij dat het niet mijn kat was.” 

Volgens Gejo Wassink van de Oehoewerkgroep Nederland gaat het waarschijnlijk om een tamme oehoe die het op de honden had voorzien. „Wilde oehoes jagen eigenlijk alleen ’s nachts in de stad op ratten en verwilderde duiven. Wat wel vaak gebeurt, is dat ontsnapte oehoes zich overdag ophouden in dorpen of steden. 

Die tamme dieren gedragen zich anders en zijn ook gewend eten te krijgen van mensen. Dit zou nu ook best in Maastricht aan de orde kunnen zijn. De tamme oehoe komt op mensen afgevlogen omdat hij wil landen op een arm om zo voedsel te krijgen. Maar wanneer mensen dan bukken, en de vogel probeert toch te landen op het hoofd, kan dat tot verwondingen leiden. Af en toe horen we inderdaad dat tamme oehoes op honden af vliegen. Ze proberen die honden met een schijnaanval weg te jagen uit hun gebied.” 

Wassink heeft een advies voor baasjes die hun honden uitlaten: „Houd ze kort aan de lijn en blijf goed opletten. Komt de uil aangevlogen, dan even je hoofd beschermen en wachten totdat die is overgevlogen.” 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen voor nog geen 1,50 per week.

Bekijk de aanbieding →