Roda zoekt nieuwe energie in het zonnetje

Print
Roda zoekt nieuwe energie in het zonnetje

De Roda-selectie wandelt -in een heerlijk zonnetjevan het hotel naar het iets verderop gelegen trainingsveld. Afbeelding: Proshots

In de eeuwige lente van de Algarve zoekt Roda JC naar nieuwe energie voor de overlevingstocht die wacht. De ploeg moet straks boven zichzelf uitstijgen, zoveel is zeker.

Het sap is nog te zuur om de glazen te laten tintelen, maar de sinaasappelboomgaarden in de Algarve staan al in volle bloei, alsof de natuur niet kan wachten om het nieuwe jaar met zijn geuren en kleuren in te wijden. Op de pleinen van Loulé, Almancil en Santa Barbara de Nexe, hagelwitte dorpen waar de tijd heeft stilgestaan, verzamelen mannen zich rond het lome middaguur om te praten over voetbal en de bankencrisis. De zon is mild en aangenaam. Dit is het land van de eeuwige lente. Al- Gharb (het westen), zoals de Moren het ooit noemden. 

Het paradijselijke decor doet naar de zomer verlangen, net als de zilte geur van de Atlantische Oceaan, maar dat alles kan niet verhullen dat Roda JC onder grote druk naar de zuidkust van Portugal is afgereisd. De missie van het zevendaagse oefenkamp (acht trainingen plus een oefenwedstrijd tegen Estoril) is duidelijk: trainer Yannis Anastasiou zal met zijn afgeslankte technische staf – assistent Steve Rutter is tijdens het kerstreces teruggekeerd naar Engeland – de spelersgroep in korte tijd tot de tanden moeten bewapenen voor de degradatiestrijd die wacht. 

Want Roda heeft direct een aantal topdagen nodig. Binnen een maand komen Feyenoord én Ajax, de twee grote titelkandidaten, naar Kerkrade. „We hebben niet veel tijd”, beseft Anastasiou, die voor het eerst in zijn carrière als speler en coach met serieuze degradatiestress te maken heeft. „Ik ben zelf vroeger zelden op trainingskamp geweest, maar ik besef hoe belangrijk zo’n week kan zijn. Samen trainen, samen eten, samen discussiëren over van alles. De sfeer verhogen, teambuilding. Iedereen ervan doordringen wat de belangen zijn. Als een ploeg jarenlang in dezelfde samenstelling speelt is dat allemaal misschien minder urgent, maar wij moeten hier naar elkaar toe groeien.” 

Waar vorig seizoen de overlevingsmodus zo dwingend was dat de ene na de andere nieuweling op het trainingskamp – ook aan de Algarve - werd ingevlogen, gebeurt het doorselecteren nu minder rigoureus. 

 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu