Net sluit zich in zaak-De Heus

Print
Net sluit zich in zaak-De Heus

Op de vindplek van het lichaam van Andy de Heus bij de visvijver in Stevensweert is een permanent monument neergezet. Afbeelding: Jeroen Kuit

Het net lijkt zich te sluiten rond Ronny S. (48) uit Sittard. Hij is verdachte nummer één in de moordzaak Andy de Heus. Ook over de rol van andere verdachten komt stilaan duidelijkheid.

Het stoffelijke overschot van Andy de Heus was al bijna twee weken eerder opgegraven in Stevensweert toen op 2 maart 2016 bij de inlichtingendienst belangwekkende informatie binnenkwam over de precieze rolverdeling van de verdachten. Nog niet eerder opgedoken informatie, die werd gestaafd door feiten uit het onderzoek en - naar later bleek - uitspraken van de hoofdverdachte in deze zaak. 

Zo zou volgens de tipgever Hicham Z. (34) uit Reuver samen met Ronny S. (48) uit Sittard betrokken zijn geweest bij de dood van Andy. Diens dood had volgens de informant te maken met een partij weggenomen drugs. Hij meldde dat Andy op de avond van zijn verdwijning door Ronny S. was gebeld. S. bestelde bij hem 100 gram cocaïne. Andy reed later met zijn auto naar een plek bij de parenclub in Roosteren. Hij ontmoette daar in ieder geval Ronny en Hicham Z. Ze reden naar een woning op vakantiepark Porta Isola in Stevensweert waar Ronny Andy de Heus zou hebben vermoord. Hoe dat is gebeurd, kwam het onderzoeksteam later aan de weet via de vermoedelijke moordenaar Ronny S. zelf. Hij werd afgeluisterd in de bajes van Bochum waar hij vastzit voor drugsdelicten. 

Ook over wat zich na de moord - door schoten en verstikking - had afgespeeld scheen de tipgever de details te kennen. Volgens hem zou Ronny S. poetsster Paula - ‘ Cillie’ - N. (56) uit Sittard hebben gebeld. Zij maakte de huisjes schoon in Porta Isola waarin onder andere door Ronny S. en Andy de Heus wiet werd geteeld. De vrouw moest die avond meteen naar Stevensweert komen om het huisje schoon te maken. Parkbeheerster Marie-Anne G. (53) uit het Belgische Ophoven zou later ook hebben meegeholpen. 

Ronny S. en Hicham Z. zouden het lijk van Andy de Heus in diens eigen auto hebben gelegd. Daarmee gingen ze naar de plek waar zijn stoffelijk overschot ruim drie jaar later werd gevonden. S. en Z. reden vervolgens naar Meeuwen-Gruitrode (B) waar ze de Volkswagen Caddy van Andy in brand staken. De uitgebrande auto werd de ochtend na de verdwijning van De Heus gevonden. 

De vier mannen en vrouwen van wie de tipgever de namen noemde, waren al eerder als verdachte in beeld. Dat is nog steeds zo. Of ze uiteindelijk ook alle vier voor de rechter zullen moeten verschijnen is nog niet duidelijk. Die onzekerheid geldt ook voor Patrick D. (33) uit Echt. Hij is verdachte, maar zijn rol bij de moordzaak is vaag. Alle verdachten ontkennen ook maar iets met de zaak te maken te hebben gehad. Ook Ronny S. ontkent. Hij heeft zichzelf echter in een erg lastig parket gebracht. De politie luisterde begin 2016 vier maanden mee met de gsm die hij in zijn Duitse cel had gesmokkeld. De tapkamer hoorde hoe Ronny S. in paniek raakte toen hij van zijn vriendin hoorde dat de politie in Stevensweert zocht naar het lijk en dat uiteindelijk ook vond. 

Serge Weening , de advocaat van S., wil nog niet reageren op de zaak. „Ik ga volgende week met mijn cliënt in Duitsland praten.”