Terroristen dood na explosie en schietpartij in Turkije

Print
Terroristen dood na explosie en schietpartij in Turkije

Afbeelding: AD

In de Turkse stad Izmir zijn vandaag twee terroristen, een agent en een burger omgekomen bij een explosie van een autobom en een schietpartij. Het geweld vond plaats bij een gerechtsgebouw.

Volgens Erol Ayyildiz, de gouverneur van de provincie Izmir, zijn er ook nog vijf mensen gewond geraakt, van wie een paar ernstig. Hij zei op tv dat de eerste bevindingen erop wijzen dat militanten van de verboden Koerdische arbeiderspartij PKK verantwoordelijk zijn voor de terreurdaad.

De politie schoot nog voordat de bom afging twee vermoedelijke terroristen dood, die de auto voor de deur van het pand van Justitie parkeerden. Zij waren bewapend met kalasjnikovs en handgranaten. Een tweede voertuig, die waarschijnlijk ook toebehoorde aan de daders, is gecontroleerd tot ontploffing gebracht. 

Er wordt nog jacht gemaakt op een derde verdachte. Volgens Turkse media draagt hij zwarte kleding en een witte baret. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is nog niet opgeëist.

Volgens de Turkse vice-premier Veysi Kaynak wilden de daders een veel grotere aanslag plegen dan alleen de autobom te laten ontploffen. ,,Gezien de voorbereiding, de aangetroffen wapens, bommen en munitie, planden de terroristen een veel grotere aanval." 

Aanhoudingen
Gisteren werden in Izmir nog 20 mensen aangehouden op verdenking van terrorisme. Ze zouden afkomstig zijn uit Centraal-Azië en Noord-Afrika en mogelijk banden hebben met de dader van de aanslag op een nachtclub in Istanboel.

Izmir is de op twee na grootste stad van Turkije, alleen Istanboel en Ankara zijn groter. Het land heeft te kampen met terroristisch geweld van twee kanten: Koerdische separatisten en soennitische extremisten.

De terrorist die op nieuwjaarsnacht in een club in Istanboel 39 bezoekers doodschoot, wordt nog steeds gezocht door de politie. Volgens de Turkse autoriteiten is hij een Oeigoer. De aanslag in Istanboel is opgeeist door IS.