Oppassen: zeer glad door natte sneeuw en ijzel

Print
Oppassen: zeer glad door natte sneeuw en ijzel

Afbeelding: ANP

We hebben vandaag te maken met een echte winterse dag. In het hele land blijft het bijna overal de hele dag vriezen. 's Middags schijnt de zon. Later vanavond en zaterdag is er grote kans op gladheid door sneeuw en/of ijzel. Dat meldt Weerplaza.

Vanmiddag ligt het kwik tussen -2 en +1 graden. Het gebied met de winterse neerslag bereikt vanavond als eerste het westen van het land, en trekt dan in de loop van de nacht langzaam naar het oosten. De avond begint met overwegend lichte sneeuw, die in de loop van de nacht overgaat in ijzel. De kans is groot dat het KNMI vanavond een code geel of code oranje afgeeft, een waarschuwing voor een grote kans op gevaarlijk of extreem weer. Vrijdagochtend waren er geen waarschuwingen van kracht. 

Door de ijzel en de natte sneeuw is de kans op gladheid groot. De winterse neerslag verdwijnt zaterdag overdag langzaam vanuit het westen. Het oosten en zuidoosten kunnen tot 's avonds laat te maken hebben met sneeuw en/of ijzel.


Lees ook: Sneeuw en gladde wegen verwacht in Limburg

De overlast door het winterse weer in Nederland valt tot nu toe mee. Op sommige plekken is het wel glad, maar grote ongelukken zijn tot nu toe uitgebleven. Volgens de Wegenwacht liggen de wegen in ons land er koud maar droog bij. Er zijn geen meldingen van gladheid op de doorgaande routes. 

Lees ook: 
Zo voorkom je dat je uitglijdt op gladde ondergrond
Tientallen botbreuken door gladheid in Limburg