Gele droom moet wachten voor Dumoulin

Print
Gele droom moet wachten voor Dumoulin

Foto: ANP

Tom Dumoulin is zich aan het omturnen van tijdrijder tot ronderenner. Dus moet hij veel klimmen, eindeloos lang. En bovenal: hij verkiest dit jaar de Giro boven de Tour, al twijfelde hij sterk. Tijdens de teampresentatie, in een mistige hangar ergens in Duitsland, gaf hij tekst en uitleg.

In een kille hangar op een klein, verlaten vliegveld bij Greven, een Duits stadje in Westfalen, presenteerde Sunweb (voorheen Giant-Alpecin) gisteren zijn renners en rensters. 48 in totaal. Een mooie hangar, maar de symboliek (the sky is the limit, vlucht naar voren?) met een wielerploeg was ver te zoeken. De enige reden voor deze locatie: hoofdsponsor Sunweb wil de Duitse markt aanboren en gaat dit jaar vanaf deze luchthaven vliegen. Prima. Wie betaalt, bepaalt. 

Door de komst van deze Belgisch- Nederlandse vakantieaanbieder is de Duitse ploeg een grote speler geworden. Net zoals de Rabobank vroeger heeft Sunweb drie ploegen: een voor mannen, een voor vrouwen en een opleidingsteam. Teameigenaar Iwan Spekenbrink: „Zonder bedragen te noemen: we hebben een behoorlijk degelijk, meer dan gemiddeld budget.”

Spekenbrink hield in de enorme ruimte een lange speech waarin hij telkens het belang van teamwork benadrukte. Hoe vaker hij het woord in zijn mond nam, hoe mistiger het werd in de hangar. Of dat kwam door de loeiende verwarming of door de nevelige visioenen van Spekenbrink, het was voor Tom Dumoulin, die even later naar voren werd geroepen, reden om het kortst denkbare antwoord op de vraag van de presentatrice te geven. „Hoe was 2016 voor jou?” Dumoulin: „Mooi.” 

De 26-jarige Limburger wist ook wel dat tientallen journalisten daarna nog een hele rits vragen voor hem hadden, dus het officiële gedeelte kon niet snel genoeg voorbij zijn. Hoe belangrijk het teamgevoel ook is, het draaide gisteren toch vooral om de vraag: welke grote ronde gaat Dumoulin rijden? De Giro d’Italia. Geen Tour dus, zeer waarschijnlijk. „Het parcours van de Giro ligt me door het aantal tijdritkilometers iets beter en een topnotering in de Tour is nu nog een stap te hoog.” 

Maar het was, net als vorig jaar toen zijn programmaplanning ook veelbesproken was, geen gemakkelijke keuze. „Ik twijfelde heel sterk en voelde me erg aangetrokken tot de Tourproloog in Düsseldorf.

 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu