Waardebon van de baas: stop je dan met roken?

© Robert Muts

Leuke cadeaubonnen van je baas als je stopt met roken. De Universiteit Maastricht gaat onderzoeken of deze financiële prikkels rokende werknemers stimuleren die peuk voorgoed te doven. Volhouders kunnen 350 euro verdienen.

Will Gerritsen

Roken onder werktijd: hoe lang blijft de baas dit nog gedogen? Rokers verzuimen gemiddeld anderhalf keer vaker dan hun niet-rokende collega’s, terwijl rookpauzes tot een aanzienlijk productieverlies leiden. Het CBS heeft eens een rekensommetje gemaakt: de werknemer die gemiddeld vier keer per dag tien minuten van zijn werkplek wegblijft voor zijn geliefde nicotinestaafje staat per jaar 150 uur buiten te inhaleren. De gemiddelde loonkosten per uur bedragen 33,10 euro per werknemer (in 2012): zo ziet de werkgever per jaar bijna vijfduizend euro aan loonkosten in rook opgaan.

En natuurlijk zijn er de schurende irritaties bij niet-rokers over hun collega’s ‘die een luchtje scheppen’. Met commentaren in de orde van: ‘Staat Nico buiten te paffen? Moet ik zeker alweer zijn telefoon opnemen!’

Rigoureus

Het is een discussie die in veel bedrijven speelt. Zo ook bij landbouwcoöperatie Vitelia in Oirlo, waar een van de afdelingen nogal veel rokers herbergt. Het bedrijf wil deze situatie verbeteren, vertelt personeelsmanager Loes Kessels. „We streven dus naar niet-roken onder werktijd, maar willen ook weer niet een rigoureus rookverbod afkondigen.”

Het onderzoek dat de Universiteit Maastricht is begonnen, komt dan als geroepen. De centrale vraag van de studie : hoe succesvol is een stoppen- met-rokencursus als de deelnemers financieel worden beloond voor het welslagen van hun stoppoging? De Maastrichtse gezondheidswetenschapper Floor van den Brand gaat de research doen: „In de praktijk blijkt dat veel rokers graag willen stoppen, maar dat ze er nogal moeite mee hebben. In de VS is eerder uit een studie naar de effectiviteit van stoppen gebleken dat de resultaten zeer positief zijn wanneer de deelnemers worden beloond. Ze kregen cadeaubonnen ter waarde van 750 dollar, waarna twee tot drie keer meer deelnemers stopten dan als ze geen beloning ontvingen. Wij willen nu onderzoeken of een dergelijke aanpak ook in Nederland dergelijke aanpak ook in Nederland werkt.”

Hersenen

Volgens Van den Brand is belonen effectiever dan straffen. „Zo werken onze hersenen. We doen graag dingen die een prettig gevoel geven. Stoppen roept een minder prettig gevoel op. Een beloning geeft dan een extra duwtje in de goede richting.” De deelnemers volgen eerst een groepstraining in zeven bijeenkomsten. Van den Brand: „Heel laagdrempelig, in werktijd en op de eigen werkplek. De werknemers doen gezamenlijk aan het programma mee, zodat ze elkaar ook kunnen ondersteunen.”

De eerste cadeaubon van vijftig euro wordt uitgereikt zodra de training is voltooid en de rokers daadwerkelijk stoppen. Als ze na drie en zes maanden nog steeds clean zijn, ontvangen ze telkens een bon van vijftig euro. Na een jaar regent het voor de doorzetters voor tweehonderd euro aan bonnen. Hoe reageren de niet-rokers op de cadeautjes voor hun afkickende collega’s?

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee