Statushouders kregen niet allemaal een huis

Print
Statushouders kregen niet allemaal een huis

Afbeelding: Jeroen Kuit

Statushouders kregen vorig jaar lang niet allemaal een huis. Slechts zeven van de 33 gemeenten in Limburg voldeden aan de taakstelling.

In Limburg kregen 2543 vluchtelingen vorig jaar een woning, terwijl dat er 2963 hadden moeten zijn. Daarmee zijn de Limburgse gemeenten er opnieuw niet in geslaagd aan de taakstelling - die het Rijk ze oplegt- te voldoen. Bijna 80 procent van de gemeenten lukte het niet om haar vluchtelingen met een verblijfsvergunning te huisvesten, zo blijkt uit de jongste cijfers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). 

Vooral Gulpen-Wittem (dat slechts 32 procent van de te huisvesten vluchtelingen een woning kon bieden), Voerendaal en Eijsden-Margraten slaagden niet in hun opdracht. 

In Noord-Limburg bleven met name Venray en Peel en Maas achter en in Midden-Limburg Echt- Susteren, Leudal en Maasgouw. Zo moest Echt-Susteren in 2016 86 vluchtelingen huisvesten, maar slechts 47 kregen er een huis. Venlo maakte op de valreep juist een inhaalslag door in de maand december 63 statushouders te huisvesten. Dit door mensen in tijdelijke woningen te plaatsen en het toewijzingspercentage van statushouders voor sociale huurwoningen te verhogen. Ook Peel en Maas en Nederweert plaatsten aan het eind van vorig jaar opvallend veel statushouders. 

Peel en Maas kon 31 mensen huisvesten in november en december en Nederweert de laatste drie maanden van het jaar nog 24. Onderbanken deed het opvallend goed. Daar kregen 27 statushouders een woning, 8 meer dan vereist. 

Toch blijkt het voor gemeenten steeds lastiger om betaalbare woningen te vinden. Volgens een woordvoerster van Gulpen-Wittem zijn er simpelweg geen goedkope huurwoningen. „Van het Rijk mogen de huurprijzen niet boven een bepaald bedrag uit komen.” 
Het tekort aan sociale woningen is het grote probleem, zegt gedeputeerde Prevoo. Maar ook het systeem van toewijzing (naar inwonersaantal) klopt niet. „Sommige gemeenten hebben geen sociale huurwoningen, terwijl anderen er genoeg hebben.” Daarnaast werkt ‘de sfeer in de samenleving rond het thema vluchtelingen’ vertragend. 

Overigens slaagden alleen Drenthe en Gelderland erin hun taak te halen. 

Bekijk hier de cijfers van alle gemeenten in Nederland

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →