Pelgrimstocht in spijkerbroek

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voor de 33ste keer was zaterdagochtend de Pelgrimstocht van Waubach naar Wittem. De pakweg tweehonderd wandelaars hadden geluk: het voorspelde noodweer bleef achterwege.

Redactie

Een pelgrimage of bedevaart kent een eeuwenoude traditie. Het is een reis naar een bedevaartsoord dat binnen een religie een bijzondere betekenis heeft. Denk aan de pelgrimstochten naar Santiago de Compostella (Christendom), Mekka (Islam), Kedarnath (Hindoeïsme) en Bodhgaya (Boeddhisme).

De tocht tussen de Landgraafse kern Waubach en bedevaartsoord Wittem is relatief jong. Ze werd in 1985 voor de eerste keer gelopen na een weddenschap tussen de kapelaan van Nieuwenhagen en leden van de harmonie. Twintig wandelaars namen de uitdaging aan om, vanaf ’s morgens vroeg, de bijna twintig kilometer af te leggen. ,,Maar als we gaan, moet het ook met een doel zijn”, werd destijds besloten. Het wordt sindsdien op elke eerste zaterdag van het jaar gezien als dank voor het afgelopen en houvast voor het nieuwe jaar. De groep groeide daarna snel. De afgelopen jaren waren geregeld 400 lopers van de partij.

Dat aantal wordt deze zaterdag niet gehaald. De angst voor de voorspelde ijzel houdt veel mensen thuis. Bij de start, om half zes ’s morgens bij de kerk van Waubach, melden zich ongeveer veertig personen. Onderweg voegen zich steeds meer mensen bij de groep die vier uur later met zo’n tweehonderd wandelaars arriveert in Wittem. Daar draagt bisschop Wiertz de heilige mis op.

Op enkele plekken, zoals bij de kapelletjes in Benzenrade en Mingersberg, wordt een korte stop gehouden en gaat pastoor Ed Smeets - met behulp van een megafoon - voor in gebed. ,,Ik loop nu voor de dertiende keer mee”, aldus Smeets. ,,De eerste keer dacht ik: oei, dat is best ver. Het is een mooie traditie. Iedereen kan deelnemen, of je nu gelovig bent of niet. Voor de één is bij het begin van het jaar een moment van bezinning, voor de ander een lekkere wandeling in de vroege ochtend door een prachtig landschap. Het is heel laagdrempelig. Het enige wat je moet kunnen is wandelen.”

In De Limburger van maandag een verslag over deze pelgrimstocht met Paul Arends die op 73-jarige leeftijd voor de 21ste keer het kruis droeg.

Video: Luc Lodder

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee