Paus weigert extra bescherming

Archieffoto

Archieffoto© ANP

Paus Franciscus weet dat hij een potentieel doelwit is voor een aanslag. Toch is hij niet van plan zich door het leven te begeven in kogelvrije auto's of beschermd door andere veiligheidsmaatregelen.

Zijn voorgangers kozen wél voor beschermde pausmobielen of bepantserde limousines. Franciscus weigert dat omdat hij dichtbij de gewone mensen wil kunnen komen. ,,Maar ik ben me bewust van de risico's die ik daarmee neem", zegt hij in het voorwoord van een boek van de Italiaanse auteur Andrea Tornielli.

,,Misschien ben ik wel roekeloos, maar ik moet erbij zeggen dat ik geen persoonlijke angst heb. Ik ben meer bezorgd voor degenen die met me mee reizen en vooral voor degenen die ik in allerlei landen ontmoet. Het risico op een dwaas blijft bestaan. Maar de Heer is altijd aanwezig."

Ford FocusDe Italiaanse politie heeft de afgelopen twee jaar de veiligheidsmaatregelen rond het Vaticaan flink opgevoerd naar aanleiding van de aanslagen door terroristen. Maar wie wil, kan de paus dikwijls in zijn gewone blauwe Ford Focus door de straten van Rome zien rijden, nauwelijks omgeven door bescherming.

Zaterdag werden nog twee geestelijken aangevallen in de Santa Maria Maggiore-kerk in Rome. Een van hen raakte zwaargewond. De dader is opgepakt. Een motief is nog niet bekend. De Santa Maria Maggiore is een van de vier pauselijke basilieken in Rome en is centraal gelegen, in de buurt van het Termini treinstation. De kerk is een van de belangrijkste toeristische attracties in de stad.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee