'Duitse banken wacht claim over pinkosten'

© Foto: ANP

Enkele grote Duitse banken hangt mogelijk een miljardenclaim boven het hoofd omdat zij in het verleden verboden afspraken hadden over de tarieven van het gebruik van betaalpassen. Dat heeft het bekende Amerikaanse advocatenkantoor Hausfeld laten weten aan de zondagskrant Bild am Sonntag.

ANP

Het kantoor zegt op te treden namens enkele grote uitbaters van bijvoorbeeld winkels en tankstations. Zij moesten jarenlang voor iedere transactie met een Duitse EC-betaalkaart, een tarief van 0,3 procent van het totaalbedrag afdragen aan de bank die de pas had uitgegeven. Dat tarief hadden de banken in onderling overleg vastgesteld.

Onder druk van het Bundeskartellamt schaften de banken dat vaste tarief in 2014 af. De kosten van pinnen zijn sindsdien volgens de Duitse concurrentiewaakhond met zo'n 40 procent gedaald.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee