André Rieu in topvorm op Nieuwjaarsconcert

© ANP

De sfeer zat er goed in tijdens het Nieuwjaarsconcert van Rieu in Amsterdam.

De sfeer zat er goed in tijdens het Nieuwjaarsconcert van Rieu in Amsterdam. © Mitchell Giebels

thumbnail:
thumbnail: De sfeer zat er goed in tijdens het Nieuwjaarsconcert van Rieu in Amsterdam.

Het is een keiharde regel: the show must go on. André Rieu en zijn orkest traden zaterdag voor het eerst sinds het overlijden van trombonist Ruud Merx weer op. De Ziggo Dome kreeg waar voor zijn geld.

Jan Cuijpers

Zomaar een opmerking van André Rieu halverwege zijn concert in een volgepakte Ziggo Dome in Amsterdam: „Tijdens onze concerten zijn vriendschappen ontstaan tussen mensen die elkaar voorheen niet kenden. Daar ben ik trots op.” Die uitspraak laat zien hoe waar de uitdrukking ‘muziek verbindt’ is.

Die verbinding ontstond ook binnen het Johann Strauss Orkest, waar verscheidene relaties hun oorsprong hebben. Zo leerde de op 22 december gestorven trombonist Ruud Merx er zijn echtgenote violiste Alina-Lin Jong kennen. En tussen diverse orkestleden zijn vriendschappen ontstaan die de gewone collegialiteit ver overstijgen. Het overlijden van de zeer geliefde Merx zorgde dan ook voor emotionele reacties in de groep.

André Rieu cancelde direct na de hartstilstand van zijn trombonist de resterende vijf concerten van zijn Engelse tournee. De Maastrichtenaar voert als motto dat hij met zijn orkest vreugde onder de mensen wil brengen en daartoe waren hij en zijn muzikanten onder de gegeven omstandigheden niet in staat, liet de dirigent weten.

André Rieu was tussen Kerstmis en Nieuwjaar niet weg te slaan van tv. Al zappend kwam je hem altijd wel ergens tegen op een Nederlandse, Duitse of regionale zender. Onbewust zorgden die uitzendingen ervoor dat Ruud Merx nog steeds in leven leek. Hij vervulde namelijk niet alleen een belangrijke rol als muzikant, maar als we af mogen gaan op Facebook en de sprekers tijdens een imponerende herdenkingsdienst in de Rodahal, was hij ook de man van de grappen en grollen en de gangmaker van het orkest. Zo was hij ook prominent te zien in een aantal uitzendingen, balancerend met zijn trombone op zijn kin.

Maar dan staat op 7 januari voor de eerste keer Rieu’s Nieuwjaarsconcert Nieuwjaarsconcert in de Ziggo Dome geprogrammeerd. Zal de frontman in staat zijn weer die humoristische entertainer te zijn en hoe zal het orkest het gemis van zijn trombonist - tot die fatale 22ste december meer dan twee decennia een onmisbare schakel - weten op te vangen? Best wel belangrijk, want na Amsterdam volgen tot carnaval 25 concerten, vooral in Duitsland.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee