Prins met twee rechterhanden (interview)

Print
Prins met twee rechterhanden (interview)

In een bomvolle Oranjerie werd zaterdagavond de nieuwe prins van D’n Uul uitgeroepen: Marnix I (rechts). Foto: John Peters

D’n Uul heeft dit jaar weer gekozen voor een jonge prins. Maak kennis met Marnix I (Adams). Nog net geen 35 jaar.

Half tien zondagochtend. Terwijl half Nederland nog op één oor ligt, is het in huize Adams aan de Bisschop Boermansstraat in Roermond al een drukte van belang. Hangtafels worden naar binnen gesjouwd. 
Een aantal dames is druk in de weer met het maken van lekkere hapjes. De koffie pruttelt. En de deurbel klinkt onafgebroken. De nieuwe hoogheid van D’n Uul, Marnix Adams, staat er alweer fris en fruitig bij. Datzelfde geldt voor zijn adjudanten én beste vrienden Maarten Wagemans, Bart Deckers en Alex Sechi. Aan niks is te zien dat ze een enerverende nacht achter de rug hebben en pas om vier uur onder de lakens kropen. „We zijn nog jong, hè”, grinnikt de nieuwbakken hoogheid. „Dan red je het nog wel met een paar uurtjes slaap.” Dat is ook wel nodig, want het gezelschap heeft deze dag een vol programma voor de boeg. En dat zal nog wel even zo blijven. Voor Marnix, in het dagelijks leven werkzaam als event en facilitair manager in de hotels van oom Victor Adams, een welkome afwisseling. „Ik ben maanden bezig geweest met de verbouwing van ons huis. Keihard gewerkt om alles op tijd klaar te krijgen. 

Lijfspreuk
Toen ze me vroegen om prins te worden, stond hier behalve de muren niks meer overeind.” Dat de nieuwe hoogheid over twee rechterhandjes beschikt, komt tot uitdrukking in zijn lijfspreuk Vastelaovend, det make veer en de gereedschapskist die in de vorm van een hotel dit jaar op de prinselijke onderscheidingen prijkt. 
Carnaval zit de familie Adams in het bloed. Grootvader Jo, de eerste directeur van Uuletempel de Oranjerie, was grootmeester van de stadsvastelaovesvereniging. Vader Karel werd in 1976 adjudant van prins Roel I. Zoon Marnix heeft het dus net iets verder geschopt. „Pap had zelf graag prins willen worden. Daarom is hij nu hartstikke trots op mij.” Dat is ook het thuisfront: dochter Zoë (9), zoon Dean (4) - al is die nog wat klein om te snappen waarom pappa plots veren op het hoofd heeft - en echtgenote Sylvie. Zij schaarde zich meteen achter manlief toen hij gepolst werd. 

Jongensdroom
‘Doen. Dit is once in a lifetime’, luidde haar reactie. Voor Marnix zelf is het toch een beetje een jongensdroom die uitkomt. „Als klein menke keek ik altijd tegen de prins op. Leek me geweldig. En dan sta je daar plotseling zelf. Toen ik die veren gisteravond op mijn kop kreeg, had ik wel even zoiets van ‘shit man’.