Prins: handen vol, tijd tekort (interview)

Print
Prins: handen vol, tijd tekort (interview)

Ties Curfs (links) had daags na zijn uitroeping al vier afspraken. Met zijn aantreden start voor Ruben een hectische tijd. Foto: Lud Lodder

De kersverse stadsprinsen van Heerlen en Kerkrade zijn uitgeroepen. De start van een periode van topdrukte. Ze worden zo’n beetje geleefd, de komende vijftig dagen. De agenda voor die regeerperiode loopt over. Maar stress? Nou nee. „Er staan alleen maar leuke dingen op het programma.”

Je wordt geleefd, in positieve zin

De beste tip voor de nieuwe prins: neem op zijn tijd rust. Aan dat advies hield Ties Curfs zich de avond na zijn uitroeping tot prins Ties I al niet. „Ik ben het type dat blijft tot de lampen aangaan. Afgelopen nacht moesten ze me dringend vragen in de wagen te stappen.” Toen was het drie uur. De ontlading na acht maanden ‘geheimhouding’. Acht uur later zit de kersverse heerser van Heerlen alweer fris en fruitig aan tafel voor de eerste van vier afspraken. Van vermoeidheid is weinig te merken. Met een brede lach beantwoordt Curfs de vele vragen, voor hij naar de uitroeping van de prins in Kerkrade gaat. 

Voorbereiding
Curfs heeft er zin in, ondanks de drukte die na zijn uitroeping op hem afkomt. Daar kon hij zich geruime tijd op voorbereiden; in mei vroeg voorzitter Paul Frissen van De Winkbülle hem al. Dagen als deze met meerdere afspraken achter elkaar komen er nog genoeg; de komende vijftig dagen moet de prins zeker zestig tot zeventig keer opdraven. Bij recepties, zittingen van senioren- tot carnavalsverenigingen, persoonlijke ontvangsten en sponsoravonden. „Je wordt geleefd , in positieve zin. Het zijn allemaal leuke ervaringen. Ik leer veel mensen kennen.” Van stress heeft Curfs geen last. Het helpt dat zijn partner Anne Somers ook fervent carnavalist is. „Ze is er vaak bij. En vindt het prima als ik de hort op ga en weet dat ik haar ergens tegenkomt. 
Ik ben in goede handen.” 

Vijftig dolle dagen
Daar zorgt adjudant Nigel Venrooij voor. Hij moet Curfs door de vijftig dolle dagen loodsen en mag niet van zijn zijde wijken, zelfs niet bij een bezoek aan het toilet. En soms moet hij Ties manen op tijd te gaan slapen. Zodat hij ook de volgende dag weer kan genieten. 

Ik laat het over me heen komen

Ruben Heltzel heeft de perfecte prinses. Iris is een nog ergere vasteloavendsjèk. Ze vindt het dan ook niet erg dat ze Ruben de komende vijftig dagen minder zal zien. De nieuwe sjtadsprins va Kirchroa heeft zeven weken topdrukte voor de boeg. Zeker zestig afspraken staan er op het programma. Van zittingen in wijk- en zorgcentra tot het traditionele klonetrekke, weet voorzitter ofwel preziedent Walter Sterk van stadscarnavalsvereniging Alaaf Kirchroa 1936. Die zestig afspraken zijn natuurlijk niet netjes verdeeld over de komende vijftig dagen. Er zijn dagen dat de prins op drie of vier plekken zijn lachende gezicht moet laten zien.Daarnaast wordt hij geregeld bij allerlei feestjes uitgenodigd. In overleg met het bestuur bekijkt de prins waar hij met zijn gevolg paraat kan zijn. Want in de stormachtige aanloop naar de drie dolle dagen neemt de vereniging hem bij de hand. En soms is hem ook een dag rust gegund. 

Zoete inval
Hoewel, echt stil wordt het bijna nooit in de prinslieje reziedens in Rolduckerveld. Daar is het zo’n beetje de zoete inval. Er zullen geregeld mensen langskomen om hem te feliciteren. Handen schudden, op de foto; de prins heeft tot zijn aftreden een leven als een popster. Daardoor is hij niet de enige die het druk heeft. Het thuisfront zorgt ervoor dat de kledij in orde is. Ruben heeft alle stukken in drievoud, maar ze moeten vaak gewassen. „We kunnen niet hebben dat hij een smetje heeft”, vindt Sterk. 

Drukte
Hoe ga je een beetje vorstelijk om met al die drukte? Heltzel reageert nuchter op de voor hem onverwachte uitroeping. „Ik laat het over me heen komen. Ter plekke maak ik er wat van. In mijn eerste speech zei ik wat in me opkwam. Dat ging me best goed af, geloof ik.”