'Gebroken belofte dreef schutter Thialf tot razernij'

Print
'Gebroken belofte dreef schutter Thialf tot razernij'

Afbeelding: ANP

De man die afgelopen zaterdag Bert Jonker zou hebben beschoten voor het Thialf Stadion in Heerenveen, voelde zich belazerd na een mislukte overname door de schaatssponsor in 2014. Dat zegt een ex-medewerker van het bedrijf van de vermoedelijke schutter Charles van der W. (56).

Van der W. runde het Rijswijkse Edes-Seagull dat door de afgeketste overname uiteindelijk failliet ging. ,,Charles wilde dolgraag emigreren naar Brazilië maar zag zijn droom in duigen vallen'', zegt de ex-medewerker, die van de oprichting tot de ondergang betrokken was bij het bedrijf.

Te koop
Edes-Seagull leverde technisch personeel voor onder meer de petro-chemische industrie. Van der W. wilde er in 2014 vanaf en bood het bedrijf te koop aan, onder meer bij Bert Jonker. De bekende schaatssponsor had met zijn bedrijf CLAFIS zeker interesse, bevestigt Bram van Hees die operationeel verantwoordelijk is nu zijn baas na het schietincident zit ondergedoken. ,,Edes-Seagull was een bekende naam. Bert was enthousiast. En Charles ook. Als de financiën er goed uit zagen, was er een deal.''

Het gevoel dat het allemaal wel goed zou komen werd versterkt toen medewerkers van Jonker en Van der W. in augustus 2014 enkele maanden samen in één pand gingen werken.

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Toch ging de overname op het allerlaatste moment niet door. Een lening van ongeveer 200.000 euro die tijdens het boekenonderzoek aan het licht kwam, speelde daarbij een cruciale rol. De lening was volgens de ex-medewerker nooit een probleem geweest, maar Jonker wilde de vordering niet overnemen. ,,Dat zou echt onverantwoord zijn geweest'', bevestigt Van Hees.

In november 2014 ziet Jonker daarom alsnog af van de overname. Iets dat voor Van der W. voelt als een dolksteek in de rug. ,,Hij is van een man een man, een woord een woord. Een handdruk en een belofte was voor hem ook een contract'', zegt de ex-medewerker. De Rijswijker was volgens de ex-medewerker niet meer voor rede vatbaar, haalde ongeoorloofd veel geld uit zijn bedrijf en vertrok met de noorderzon. Het bedrijf liet hij stuurloos achter, blijkt uit een rapport van de curator. Uiteindelijk ging Edes-Seagull in april 2015 failliet. Bert Jonker nam daarna alsnog enkele bedrijfsonderdelen over.

Van der W. werd een gezocht man omdat de curator hem beticht van wanbestuur. Hij stond gesignaleerd en raakte dakloos omdat zijn huis in Nootdorp werd geveild. Bijna twee jaar lang had niemand een idee waar hij uit hing. Tot hij afgelopen zaterdag plotseling opdook voor de auto van Bert Jonker. Daar zou hij de schaatssponsor hebben beschoten. Jonker wist in zijn auto weg te vluchten en later met behulp van een beveiliger een weiland in te rennen. Van der W. is in de commotie ontkomen en is nog steeds op de vlucht.

Vul hier een omschrijving van de foto in.

Het schietincident kwam ook voor de ex-medewerker als een totale verrassing. Hij heeft Van der W. sinds hij vertrok niet meer gesproken en weet ook nu niet waar hij nu uithangt. Alleen dat hij wordt gezocht, omdat de politie hem daarover heeft bevraagd.

Frustratie
De ex-medewerker keurt het schietincident absoluut niet goed, maar hij kan de frustratie van Van der W. over de mislukte deal wel begrijpen. ,,Jonker zou het overnemen, maar heeft zich daar niet aan gehouden.''

Volgens Bram van Hees van CLAFIS is er nooit sprake geweest van een bindend contract voor een overname. De lening was volgens hem de absolute dealbreaker. ,,Dat zou enorme risico's met zich mee hebben gebracht. Bert heeft zelfs pogingen ondernomen om de lening te laten kwijtschelden, maar dat is niet gelukt.''

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →