Gedetineerden gaan boeven vangen

Print
Gedetineerden gaan boeven vangen

Afbeelding: iStock

Boeven vangen met boeven. De gedetineerden in vijf gevangenissen hebben maandag een kalender gekregen. Daarop staan 52 cold cases, misdrijven die nooit zijn opgelost. Politie en justitie hopen op klikkende criminelen, gevangenen die vertellen wat zij over die zaken weten. Uit wroeging of wraak. En tegen beloning.

De politie heeft in De Geerhorst in Sittard en in nog vier andere gevangenissen kalenders uitgedeeld waarop 52 zogeheten ‘cold cases’ staan. Dit zijn onopgeloste zaken met moord of doodslag, waarvan het onderzoek al jaren muurvast zit.

Door de kalenders onder gedetineerden te verspreiden, hoopt de politie informatie te krijgen die alsnog tot oplossing van een aantal zaken zal leiden. Ervaring bij politie en justitie leert dat onder gevangenen de nodige kennis aanwezig is over strafbare feiten. Informatie die ze vaak jaren met zich meedragen en dan toch op biechten. Uit wroeging of wraak jegens criminele vrienden. 

Uit een soortgelijke actie in de Verenigde Staten (met speelkaarten in plaats van een kalender) is gebleken dat sommige gedetineerden na verloop van tijd toch informatie wilden loslaten. Op die manier is de laatste jaren in enkele tientallen cold cases alsnog een dader opgespoord. 

Proef
De actie met de kalenders is een proef. „We vinden het een goed initiatief van de politie”, zegt woordvoerder Robert Meijer van de Dienst Justitiële Inrichtingen. „Daarom steunen we het van harte. We hebben de kalenders verspreid in de gevangenissen van Sittard, Leeuwarden, Zutphen, Zwaag en Schiphol. Als de proef wat oplevert en als die niet voor onrust zorgt onder de gedetineerden, zullen we daarna ook de andere gevangenissen vragen om mee te doen.” 

Van de 52 zaken (voor elke week één) hebben er vijf betrekking op Limburg. Het gaat om Henri Nijboer uit Geleen die op 3 januari 2005 dood in de tuin van zijn woning aan de Lavendelstraat werd aangetroffen. Om Daan van Es uit Nederweert. Hij werd op carnavalsmaandag 2006 in zijn woning aan de Populierenstraat doodgeschoten. Om Echtenaar Hugo Charles, die op 29 maart 2012 vertrok uit zijn woonplaats en wiens auto later leeg werd aangetroffen op parkeerplaats De Meern in Utrecht. Om Ronald Noteboren uit Schinnen. Op 22 februari 2009 werd hij dood gevonden langs de snelweg Brussel-Aken ter hoogte van het Belgische Tielt. En om Isabelle Pongs, die op 30 juli 2004 levenloos wordt gevonden in het kantoor van haar eigen brillenzaak in Landgraaf. 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

  

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →