Geld verdienen door files te mijden

© iStock

Gratis geld voor filemijders. Het lijkt te mooi om waar te zijn. Sinds maandag kunnen automobilisten die regelmatig op de A2 tussen Nederweert en Eindhoven rijden, geld verdienen door de spits te mijden. Achttienhonderd mensen hebben zich al gemeld.

Paul Bots

Maandagochtend 9.00 uur. Het is de eerste maandag na de kerstvakantie en het verkeer op de A2 tussen Nederweert en Eindhoven staat vast. Geen bijzondere situatie, weet de automobilist die hier regelmatig rijdt. Binnenkort moet daar een eind aan komen. Althans, dat is het doel van het spitsmijdproject van Rijkswaterstaat.

Met het project kan een automobilist maximaal 4 euro per dag verdienen door voortaan met de fiets of de trein te reizen, of buiten de spits de A2 te gebruiken. Hij krijgt geen contant geld, maar punten die gebruikt kunnen worden om museumkaarten, ov-chiptegoed of waardebonnen voor de Media Markt of Bol.com van te kopen. Achttienhonderd mensen meldden zich aan voor het project, dat dagelijks zevenhonderd auto’s uit de spits moet halen

GroeiDe verwachting is dat het aantal deelnemers nog groeit. Het project duurt nog tot eind december. Of het effect snel zichtbaar gaat worden? Nee, is de stellige overtuiging van Patrick Potgraven van de VerkeersInformatieDienst (VID), die onder meer het filenieuws voor meerdere radiostations verzorgt. Er stond gisteren gewoon file. „En dat was een keirustige maandag.”

Potgraven ziet de voorbije jaren sowieso weinig effect van de vele spitsmijdprojecten die in Nederland lopen of hebben gelopen. „Hoe succesvol deze projecten op papier ook zijn, ze zijn een druppel op een gloeiende plaat.” Immers, legt Potgraven uit: als er minder files op de A2 staan, zullen andere automobilisten weer vaker deze weg kiezen. De gaten die filemijders achterlaten, worden zo snel opgevuld. Daar komt bij dat deelnemers op basis van een steekproef worden geselecteerd. Een tijd lang houden camera’s in de gaten welke auto er regelmatig over het stuk snelweg rijdt. De eigenaar krijgt een brief thuis met de vraag of hij geld wil verdienen door de spits te mijden. „Ik ken iemand die toevallig in de week van de metingen een paar keer op die weg moest zijn. Ze heeft zich aangemeld, maar hoefde eigenlijk nooit meer die route te nemen. Ze kreeg zo 80 euro uitgekeerd, terwijl het reisgedrag helemaal niet is veranderd.”

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal