Nabestaande Maastrichts slachtoffer aanslag Zaventem klaagt Twitter aan

Print
Nabestaande Maastrichts slachtoffer aanslag Zaventem klaagt Twitter aan

Alexander Pinczowski (29) woonde al jaren in New York, maar kwam uit Maastricht. Afbeelding: AD

De voormalige verloofde van de Nederlander die vorig jaar om het leven kwam bij de aanslag op vliegveld Zaventem, klaagt Twitter aan. Het medium heeft volgens de vrouw niets gedaan tegen terreurpropaganda en tasten terreurorganisaties als IS via sociale media 'onze manier van leven' aan.

De aanklacht is ingediend bij de rechtbank van New York. De weduwe van Maastrichtenaar Alexander Pinczkowski zegt dat IS Twitter gebruikt om te ronselen. Ook de nabestaanden van een Amerikaanse die bij de aanslagen in Parijs is omgekomen, klagen Twitter aan.

Alexander Pinczowski (29) en zijn zus Sascha (26) kwamen vorig jaar maart om het leven bij de bomaanslag op de luchthaven van Brussel. Ze woonden al jaren in New York, maar kwamen uit Maastricht. Op 22 maart wilden zij vanuit Brussel naar New York vliegen. Iets voor 08.00 uur belden ze nog naar huis. Tijdens dat telefoontje hoorde de familie in Maastricht een ontploffing en werd de verbinding verbroken.

Vader en Maastrichtenaar Ed Pinczowski bevestigt de rechtszaak tegen Twitter en zegt daarvan op de hoogte te zijn, maar maakt er geen deel van uit.


Schadevergoeding
Volgens de voormalige verloofde Cameron Cain floreren terreurorganisaties als IS dankzij sociale media als Twitter en moeten die daarom daarvan worden afgesloten, zo luidt de eis die is neergelegd bij het US District Court in Manhattan. Ook wordt daarin in een niet nader gespecificeerde schadevergoeding geëist voor de dood van de betrokken terreurslachtoffers. Een jury zou over de zaak moeten oordelen.

Cain beschuldigt Twitter in een 92 pagina's tellende aanklacht ervan te falen bij het afsluiten en dwarsbomen van IS op Twitter, waardoor de dienst wordt omhelsd als ,,krachtig wapen voor het terrorisme''.

Volgens Cameron Cain gebruikt IS de berichtendienst voor het werven van aanhangers, het verspreiden van propaganda en het intimideren van het publiek rondom terreurdaden. Onder degenen die zich bij de rechtszaak hebben aangesloten, behoren onder meer de nabestaanden van de Amerikaanse Nohemi Gonzalez, die samen met 130 anderen om het leven kwam bij de terroristische aanslagen in Parijs in november 2015.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →