Misdaadfamilies werkten samen bij overval op Kim Kardashian

Print
Misdaadfamilies werkten samen bij overval op Kim Kardashian

Afbeelding: AFP

Met welgemikte acties arresteerde de Franse politie maandag in alle vroegte 17 mannen en vrouwen die verantwoordelijk worden gehouden voor de brutale roofoverval op Kim Kardashian. Wat weten we op dit moment van de verdachten die de celebrity afgelopen oktober ontdeden van miljoenen aan sieraden? Het lijkt te gaan om een paar samenwerkende misdaadfamilies uit Algerije en het zigeunermilieu.

De verdachten zijn oude rotten in het vak. Hun gemiddelde leeftijd is 55 jaar. De jongste mag dan 23 jaar zijn, de oudste is al 72. Er zitten ‘mannen bij die de leeftijd hebben om grootvader te zijn’, aldus een bron in het politieonderzoek. Het zijn bijna allemaal bekenden van de politie. Hun strafbladen staan vol met gewapende overvallen, gewelddadige diefstallen, afpersing, gijzeling en/of drugshandel.

Onder de 17 verdachten zit volgens de Franse politie in ieder geval het vijftal dat in de nacht van 2 op 3 oktober om 2 uur ’s nachts de kamer van Kim Kardashian binnendrong in het sjieke Parijse No-Adresse-hotel. Gemaskerd en gewapend snoerden zij de doodsbange celebrity vast en ontdeden haar van haar juwelen. Eén van de criminelen liet een DNA-spoor achter op een van de tiewraps waarmee de polsen van de toen 35-jarige Amerikaanse waren vastgesnoerd. Mogelijk heeft hij het met zijn tanden strakgetrokken en zo onwetend een druppel spuug achtergelaten. Ook op een ketting van Kardashian die een van de overvallers na de actie op straat liet vallen troffen de autoriteiten DNA aan. 

Vul hier een omschrijving van de foto in.

De DNA-sporen matchten al snel met die van een ervaren overvaller in de politiedatabank. Terwijl de hele wereld dacht dat de Parijse politie het spoor naar de overvallers van Kim Kardashian bijster was en de dieven zichzelf mogelijk ook al rijk rekenden, lieten zes mannen van de brigade tegen georganiseerde misdaad (BRB) in hun kantoortje aan de quai des Orfèvres 36 dit spoor niet meer los. Ze tapten de telefoon van de crimineel af, observeerden hem en zijn kameraden wekenlang en brachten zo de bende in kaart. 

De autoriteiten waren onder meer op de hoogte van een ontmoeting in het noorden van Parijs tussen bendeleden en een mogelijke koper van de buit. Het lijkt te gaan om een paar samenwerkende misdaadfamilies uit Algerije en het zigeunermilieu.

Nestor
De verdachten werden maandagochtend vroeg met een serie arrestaties in Frankrijk in de kraag gevat. De meesten werden in de boeien geslagen in de regio rond Parijs. Pierre B. is met zijn 72 jaar de nestor van de bende. De in het Zuid-Franse Grasse opgepakte B. is een bekende overvaller en valsemunter. Hij wordt samen met enkele andere oudere arrestanten gezien als een van de hoofdverdachten. 

Een 65-jarige vrouw werd opgepakt in de Gard. Samen met de twee andere vrouwen zou zij Kim Kardashian in de dagen voorafgaand aan de roofoverval hebben gevolgd in Parijs. En dan werden ook nog twee broers uit het Joodse diamantenmilieu afzonderlijk van elkaar opgepakt. Zij zouden de tussenpersonen zijn die de gestolen juwelen moesten verplaatsen, vermoedelijk naar Antwerpen, het centrum van de internationale diamantenhandel. Daar waren ze onlangs gezien.

Inside job
Twee laatste arrestant zijn de chauffeur die Kim de avond voor de overval door Parijs reed en diens broer. Het gaat om de 40-jarige Michael Madar en de 27-jarige Gary. Beiden werken voor een autobedrijf dat de Kardashians vaak gebruikten bij bezoeken aan de stad. Mogelijk verschaften zij de bende de nodige informatie over de dagelijkse routine en beveiliging van de celebrity. In die zin behoort een inside job nog steeds tot de mogelijkheden, aldus de onderzoekers.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →