OM accepteert 'te lage straffen' niet in zedenzaak Valkenburg

Print
OM accepteert 'te lage straffen' niet in zedenzaak Valkenburg

Hotel Botterweck waar een 16-jarig meisje in een van de appartementen met mannen seks had door toedoen van een loverboy. Afbeelding: ANP

Het Openbaar Ministerie gaat de 'Valkenburgse zedenzaak' aan een hogere rechter voorleggen. De zaak rond zes klanten die gebruik maakten van een minderjarige prostituee heeft in de ogen van het OM tot nu toe te lage straffen opgeleverd.

Het OM gaat de zaak voorleggen aan de Hoge Raad, nadat het Gerechtshof in Den Bosch een aantal klanten vrijsprak en een aantal klanten veroordeelde tot een werkstraf plus een dag celstraf. Het OM is van mening dat de verdachten een aanzienlijk langere celstraf zouden hebben omdat de wet minderjarigen zou moeten beschermen tegen inbreuken op hun seksuele integriteit.

Taakstrafverbod
Het OM wil van de Hoge Raad ook weten hoe er gedacht moet worden over straffen in combinatie met het zogenaamde taakstrafverbod. Deze wet zorgt er voor dat verdachten die eerder in de fout zijn gegaan binnen een bepaalde periode en voor een bepaald misdrijf niet alleen meer louter een taakstraf moeten krijgen.

Volgens het OM heeft het Hof in de 'Valkenburgse zedenzaak' het taakstrafverbod 'opgelost' door een taakstraf plus een dag celstraf uit te delen. Wat het OM betreft horen bij dit soort misdrijven echter zwaardere straffen. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →