Hardere Duitse aanpak van jihadistisch gevaar

Print
Hardere Duitse aanpak van jihadistisch gevaar

Afbeelding: Nieuwsblad / RBB

De Duitse regering gaat het gevaar uit de islamitische hoek harder aanpakken dat tot dusver het geval was. Dat hebben de ministers Thomas de Maizière en Heiko Maas, van respectievelijk Binnenlandse Zaken en Justitie, dinsdag bekendgemaakt als reactie op de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn door een IS-jihadist.

De Maizière en Maas benadrukten dat er wettelijke regels komen om personen die een mogelijke bedreiging vormen sneller en gemakkelijker op te kunnen pakken. Ook de voorwaarden om iemand in hechtenis te nemen in afwachting van zijn uitzetting worden versoepeld. De federale politie krijgt het recht de gang van een verdachte te volgen met behulp van een elektronische enkelband.

Een andere maatregel is de invoering van 'residentieplicht' voor ,,asielzoekers die hun identiteit verhullen'' zodat hun woon- en verblijfplaats altijd bij de autoriteiten bekend is. Bij de onderhandelingen met de landen van herkomst over het terugnemen van uitgeprocedeerde asielzoekers zal het ,,hele politieke speelveld'' worden betrokken, waaronder ontwikkelingshulp.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →