VIDEO: De toekomst op de Wilhelminaberg

Print
Alsof de Oloïde al gebouwd is. In 52 seconden laat het filmpje zien wat er rond het jaar 2020 op de top van de voormalige mijnsteenberg Wilhelmina in Landgraaf moet verrijzen.

Bovenop de negentig meter hoge begroeide steenberg als eindpunt van de  bestaande steile trap van 508 treden als kroon een 38 meter hoog kunstzinnig uitzichtplatform ontworpen als een soort vliegende schotel in de vorm van een acht. “Een trap en een poort, met door de poort een blik op de hemel en vanaf het platform uitzichten op de regio”, zegt ontwerper Laurent Ney.

Die Oloïde werd dinsdag in SnowWorld onder meer met dit filmpje gepresenteerd  als de beeldbepalende landmark van Parkstad die een van de hoogtepunten moet worden van de Internationale Bauausstellung (IBA). Het eenvoudige maar imposante geometrische ontwerp  van ontwerpbureau NEY + partners is door een jury onder leiding van IBA-curator Jo Coenen gekozen uit drie ontwerpen. Op het dak van de Oloïde komen zonnecellen. Net als op het dal van de skihal van SnowWorld, want behalve attractief voor toeristen moet de Wilhelminaberg straks ook een voorbeeld van duurzaamheid worden. “Dit gaat niet alleen om mooi, dit is vooral aansprekend”, aldus IBA-curator Jo Coenen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →